, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Σφάζονται μεταξύ τους οι «αποκαλυπτικοί» δημοσιογράφοι

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ «Documento» (Κώστας Βαξεβάνης) και Insidestory.gr (Τάσος Τέλλογλου) με φόντο τις παρακολουθήσεις. Η άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν στο Insidestory.gr του κ. Τέλλογλου, σε ρεπορτάζ του για τις υποκλοπές, χαρακτήρισε εφημερίδα tabloid (σε ορισμένες χώρες όπως, για παράδειγμα, στη Βρετανία ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται με αρνητική χροιά για να υποδηλώσει τον σκανδαλοθηρικό Τύπο) το «Documento» του Κ. Βαξεβάνη.

Μάλιστα, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις λίστες που δημοσίευσε η εφημερίδα (στις 5/11 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα 35 ονόματα και κάθε Κυριακή προστίθενται νέα, χωρίς όμως ντοκουμέντα) και σε εμφανώς ειρωνικό ύφος το site αναφέρει ότι «κάθε Κυριακή ο κατάλογος συμπληρώνεται» και υπογραμμίζει: «Ενώ αυτό το κυριακάτικο τελετουργικό είναι βαρύ σε σεξ, ψέματα και εκβιασμούς, δεν παρέχει σχεδόν κανένα από τα στοιχεία και τις πηγές που χαρακτήριζαν προηγούμενες ανεξάρτητες έρευνες. Μέχρι στιγμής κανένας από τους κατονομαζόμενους δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως αν έχει μολυνθεί».

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα «Αυγή» αναδημοσίευσε άρθρο από το site του Τέλλογλου το οποίο έλεγε ότι ιδιωτικό αεροσκάφος μετέφερε το Predator σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα…

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο εκδότης του «Documento» Κ. Βαξεβάνης σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι «επιχειρείται να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και για τις υποκλοπές» και επέκρινε σφοδρά (χωρίς να κατονομάσει τα Μέσα) το Insidestory και την «Αυγή» που το αναδημοσίευσε για το Predator: «Ενώ είναι καταφανείς οι ευθύνες Μητσοτάκη, κάποιοι δημοσιεύουν “έρευνες” για αεροπλάνα που πήγαν στο Σουδάν για να πουλήσουν το Predator. Να μιλάμε για φαντάσματα, αλλά όχι για Μητσοτάκη».

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, ο εκδότης Κ. Βαξεβάνης έκανε retweet πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Documento» από το 2018, όπου κατηγορούσε ευθέως το Insidestory και τον Τ. Τέλλογλου ότι χρηματοδοτούνται από το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, επικαλούμενος και πάλι αορίστως το Predator, έκανε μια ακόμη ανάρτηση κατά του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου χωρίς και πάλι να τον κατονομάσει. «Σύμφωνα με την παρακολούθηση από το #predator ο πόλεμος φιλοκυβερνητικού δημοσιογράφου με το περιβάλλον του Μαξίμου ξεκίνησε, όταν ισχυρός παράγοντας από το Μέγαρο μπλόκαρε συνάντηση ξένων “επενδυτών” που είχε κλείσει ο δημοσιογράφος με υπουργό, έναντι 15.000 ευρώ. Μεροκάματο», έγραψε ο κ. Βαξεβάνης βάζοντας φωτιά στα social media.

Η κόντρα βεβαίως δεν σταμάτησε εκεί, αντίθετα πήρε επικές διαστάσεις στα social media.

Απαντώντας στο κείμενο του Insidestory, δημοσιογράφος του «Documento» σχολίασε ενοχλημένος: «Σήμερα έμαθα ότι δουλεύω σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα από συνάδελφο που με αφορμή την 3η λίστα προέβλεπε παρέμβαση του FBI λόγω της σπουδαιότητας κάποιων ονομάτων. Μετά το αφαίρεσε. Μετά ξανάγραψε tabloid. Too cheap για το απαύγασμα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».

Ακολούθησε άλλος δημοσιογράφος του «Documento» που απαντώντας στον Τέλλογλου για τα περί tabloid και τις ανακρίβειες σχολίασε: «Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η δική τους δουλειά είναι πρακτορίστικη. Και ο νοών νοείτω».

Στη δημόσια αντιπαράθεση ενεπλάκη και η «Αυγή», καθώς αναδημοσίευσε μέρος του ρεπορτάζ του Insidestory. Αργότερα και ενώ είχε ξεσπάσει ο πόλεμος Βαξεβάνη-Τέλλογλου, ο Νίκος Σβέρκος έγραψε ότι ο δημοσιογράφος Τ. Τέλλογλου έχει επιβεβαιώσει με τη δική του έρευνα ένα μέρος των αποκαλύψεων του «Documento». Για την ακρίβεια, έχει επιβεβαιώσει ότι έντεκα από τα πρόσωπα στις λίστες «Documento» ήταν όντως υπό παρακολούθηση, γεγονός που αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Ο Τάσος Τέλλογλου @telloglou προ ημερών μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη @St_Theodorakis επιβεβαίωσε πως στην έρευνά του έχει επιβεβαιώσει πως ήταν στόχοι του #Predator 11 από τα πρόσωπα της λίστας του Κώστα Βαξεβάνη @KostasVaxevanis στο @documentonews. Ανάμεσά τους και πολιτικοί», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Σβέρκος.

Στο Twitter η άγρια κόντρα πήρε τεράστιες διαστάσεις, με τους χρήστες να διχάζονται είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά, ενώ οι ψυχραιμότεροι ανέφεραν ότι η «ερευνητική δημοσιογραφία» μαλλιοτραβιέται για το ποιος είναι κανονικός δημοσιογράφος και ποιου η λίστα είναι αληθινή.

Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι απασχολεί τον δημόσιο διάλογο μια συνωμοσιολογία τρίτης διαλογής, της οποίας την πατρότητα διεκδικούν διάφορα… μαγαζάκια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL