, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Σκληρό πόκερ N. Ανδρουλάκη για τις εκλογικές συνεργασίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει το σκληρό πόκερ στο τραπέζι των πολιτικών συνεργασιών ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το αποτέλεσμα είναι κάθε αναφορά του να μπαίνει στο μικροσκόπιο φίλων και αντιπάλων.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μια αποστροφή του στην ομιλία του στο Ρέθυμνο έδωσε λαβή για νέα σενάρια. «Η δημοκρατική παράταξη θα είναι στην όχθη των νικητών στις επόμενες εθνικές εκλογές και είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που θα έχει μια συντριπτική άνοδο στα ποσοστά του, όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα βλέπουν την πλάτη του ελληνικού λαού συγκριτικά με τα ποσοστά που είχαν στις εκλογές του 2019».

Η αναφορά σε «όχθη των νικητών» οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έκλεισε το μάτι» σε συνεργασία με το πρώτο κόμμα, δηλαδή με τη ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από τη Χαρ. Τρικούπη αποφεύγουν να ρίχνουν νερό στον μύλο των συζητήσεων για τις μετεκλογικές συνεργασίες και παραπέμπουν στην προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του κ. Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως έμπειρα στελέχη του κόμματος μας έλεγαν το αυτονόητο, ότι με την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα ο Ν. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του, προσθέτοντας με νόημα ότι δεν έχει και λόγο να το κάνει στην παρούσα συγκυρία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Ρέθυμνο, όπου έκανε περιοδεία το Σαββατοκύριακο, επιχείρησε εμμέσως να απαντήσει και σε εκείνες τις εσωκομματικές φωνές που μιλούν για παραγκωνισμό της παλιάς φρουράς προς χάριν της ανανέωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήρθαμε στα πράγματα για να τα βρούμε ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Ήρθαμε στα πράγματα για να αναγεννήσουμε τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήρθαμε στα πράγματα για να αγωνιστούμε ως νέα γενιά της δημοκρατικής παράταξης προκειμένου να μας δώσει ο ελληνικός λαός τη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να επιβάλουμε τις αξίες μας ως κυβερνητικού προγράμματος. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Και όχι τα παζάρια κάτω από το τραπέζι».

Στο πεδίο της καθημερινότητας ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρεκκλίνει προς το παρόν από την επιλογή της προγραμματικής αντιπολίτευσης. Οι αλλαγές στο ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση και η απειλή των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο στόχαστρό του. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ανέδειξε την αντίστιξη ότι «το ΠΑΣΟΚ τη δυσκολότερη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Καραμανλή άφησε πίσω της μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, πέτυχε την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας με τα πολλά και παχιά λόγια κατάφερε να παραδώσει τα κόκκινα δάνεια στα funds χωρίς πλαίσιο διαφάνειας και ο κ. Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Κατήργησε πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σήμερα χύνουν και οι δύο κροκοδείλια δάκρυα και αναρωτιούνται γιατί συμβαίνουν όλα αυτά».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL