, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Σπάει το απόστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα

Μπορεί από το 2015 έως και το 2019 οι ΜΚΟ να έκαναν… πάρτι στην Ελλάδα, όμως η κατάσταση φαίνεται πως έχει διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, μετά τις αλλαγές που προώθησαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Toυ ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Κατά το παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έκαναν καταγγελίες πως οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ στην ουσία… περίμεναν δουλεμπορικά στις παραλίες των νησιών, δείχνοντας πως γνώριζαν πότε θα έφτανε η εκάστοτε βάρκα με αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που μίλησαν στην «Political», η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΚΟ που δρούσαν-ανεξέλεγκτα- στην Ελλάδα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν φύγει από τη χώρα.

Η αποχώρησή τους με γοργούς ρυθμούς έγινε μετά τη θεσμοθέτηση μητρώου για όλες τις οργανώσεις, οι οποίες έπρεπε να δηλώσουν όλα τα στοιχεία τους και να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό πρακτικά εξανάγκασε τις… ύποπτες ΜΚΟ να φύγουν από τη χώρα και να παραμείνουν λίγες, κυρίως στη Λέσβο και στην Κω, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως υπάρχουν κάποιες ποινικές δικογραφίες για οργανώσεις, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην παράνομη διευκόλυνση εισόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Εκτός των προαναφερθέντων σημαντικών βημάτων, προχθές έγινε γνωστή η ύπαρξη πορίσματος το οποίο αφορά τον διευθυντή της ΜΚΟ HumanRights 360, Επαμεινώνδα Φαρμάκη, ο οποίος ελέγχεται από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος για σοβαρά αδικήματα, όπως ιδιοποίηση χρηματικών ποσών που προορίζονταν για πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Το πόρισμα της Αρχής περιέγραφε ένα μεγάλο και δαιδαλώδες δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τους μετανάστες και συνδέονται μεταξύ τους, με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν (σ.σ.: οικονομικά) τη δράση τους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί του διευθυντή της ΜΚΟ.

Βάσει των πληροφοριών για το περιεχόμενο του σχετικού πορίσματος, στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε στηθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ και παράλληλα ο ίδιος φέρεται να εισέπραττε χρήματα από τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούσε. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που μίλησαν στην «Political» ανέφεραν πως οι έρευνες των Αρχών θα είναι αρκετές το ερχόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος σε ΜΚΟ που μέσω Twitter αναπαρήγαγε τουρκική προπαγάνδα για τα νησιά του Αιγαίου, επισήμανε πως «είναι μια οργάνωση που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα,ωστόσο βοηθά λαθροδιακινητές να φέρουν κόσμο παράνομα στην Ευρώπη. Εμείς πάντα θέταμε ερωτήματα πώς χρηματοδοτούνται αυτές οι ΜΚΟ, πού βρίσκουν τα λεφτά για να λειτουργούν. Το γεγονός πως αναπαρήγαγαν τουρκική προπαγάνδα επιβεβαιώνει υποψίες ότι πιθανόν να χρηματοδοτούνται εξ ανατολών».Επιπρόσθετα, είχε πει ότι«οι λαθροδιακινητές προσπαθούν να φέρουν δυστυχισμένους ανθρώπους στην Ευρώπη. Είναι προφανές πως υπάρχουν κυκλώματα, είναι τεράστια τα ποσά που διακινούνται».

Το κώλυμα Ερντογάν και τα σενάρια για πρόωρες κάλπες στην Τουρκία

Η ακραία κλιμάκωση των πολεμικών ενεργειών της Τουρκίας στη Συρία αλλά και η προκλητική ρητορική κυβερνητικών παραγόντων της χώρας τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά των ΗΠΑ πυροδοτούν νέες συζητήσεις και σενάρια για πρόωρες εκλογές, οι οποίες όλα δείχνουν πως συμφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Βάσει του προγραμματισμού, οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023. Ωστόσο υπάρχει ένα νομικό κώλυμα που θέλει να παρακάμψει ο Ερντογάν και μια συμβολική ημερομηνία. Στην Τουρκία προβλέπεται ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη φορά, εκτός εάν πρόκειται για πρόωρες εκλογές. Στις 17-18 Ιουνίου διεξάγονται οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας, ενώ το Μπαϊράμι πέφτει στις 29 Ιουνίου. Πρακτικά, αυτό απομακρύνει το σενάριο διεξαγωγής των εκλογών τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Όπως εκτιμούν αναλυτές στην Τουρκία, η επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 14η Μαΐου, οπότε μπορούν οι εκλογές αυτές να θεωρηθούν πρόωρες και έτσι να παρακαμφθεί το νομικό κώλυμα που θέτει εμπόδια στον Ερντογάν.

Σημειώνεται πως η 14η Μαΐου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς είναι η ημέρα των εκλογών (14 Μαΐου 1950) κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές, για τον οποίο τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο Τούρκος πρόεδρος. Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας και η πτώση της τουρκικής λίρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL