, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σπόρος διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ

Η μεθόδευση Τσίπρα με τον Κασσελάκη, καθώς όλοι βλέπουν τη σκιά του απερχόμενου προέδρου πίσω από τον πέμπτο υποψήφιο για τη διαδοχή του, ενισχύει το δυναμικό διάσπασης που έχει συσσωρευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τεκτονικές πλάκες της Κουμουνδούρου εδώ και καιρό είναι σε πορεία σύγκρουσης, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποια «πλάκα»… βυθίζεται και ποια θα βρεθεί από πάνω. Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί των ομάδων είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τα επιτελεία να ευελπιστούν πως μπορεί να επηρεάσουν τις… φυσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ακούγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, γιατί, λέει, δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωκομματικά. Προφανώς δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει τη συγκεκριμένη δικαιολογία. Περισσότερο αδειασμένοι από την παρασκηνιακή δραστηριότητά του αισθάνονται ο Σωκράτης Φάμελλος -που είχε πιστέψει ότι θα μπορούσε αυτός να είναι «ο πέμπτος άνθρωπος» στην κούρσα της διαδοχής- και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ευελπιστούσε στη στήριξη του άλλοτε κολλητού του.

Αντίθετα, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν λιγότερο. Βασικά περίμεναν ότι θα κατέβει ένας ακόμη προεδρικός και πίστευαν ότι αυτός θα ήταν ο Παύλος Πολάκης. Ο αψύς Κρητικός, όμως, έχει στοιχηθεί ήδη πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες τους για το παιχνίδι που παίχτηκε στο παρασκήνιο από τον… Αμερικάνο Αλέξη Τσίπρα.

Με τη μάχη της διαδοχής να παραμένει ανοιχτή, όλες οι πλευρές συμφωνούν στην εκτίμηση πως δύσκολα θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τη διάσπαση. Ειδικά με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έχει το κόμμα μπροστά του -τον ερχόμενο Οκτώβριο δημοτικές και περιφερειακές και ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024- που δεν του δίνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει. Οπότε, ο κίνδυνος οι διάφορες τάσεις να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Για πολλούς στα καφέ πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου είναι βεβαιότητα.

Πόσω μάλλον που οι ευρωεκλογές προσφέρονται για νέα λανσαρίσματα. Νέων προσώπων, νέων σχημάτων κοκ. Ειδικά αν αυτά τα νέα πρόσωπα έχουν αρχίσει να χτίζουν τη δημόσια παρουσία τους εννέα μήνες πριν. Δηλαδή, ούτε πολύ πριν, ούτε πολύ αργά. Τόσο όσο για να γνωρίσει ο κόσμος το νέο «προϊόν» και αυτό να μην έχει «φορεθεί» πολύ, ώστε να μην έχει χάσει το όποιο μυστήριο και τη γοητεία του.

Προσφέρονται επίσης για τους «χαμένους» που θα αναζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία να παραμείνουν στην πολιτική. Γιατί, όποιος μπαίνει στην Ευρωβουλή είναι προφανές ότι αφενός λύνει το οικονομικό του πρόβλημα και αφετέρου έχει πολιτικό κεφάλαιο να διαπραγματευτεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.