O Σπύρος Βούγιας αποκαλύπτει τους στόχους του για τη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη:Γιάννης Νάκος ([email protected])

«Παρών» στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης δηλώνει ο πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας μέσω αποκλειστικής συνέντευξης στην «Κ». Ο κ. Βούγιας παρουσιάζει το όραμά του για την πόλη, ενώ παράλληλα δίνει απαντήσεις για «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του Θεσσαλονικιού όπως είναι η λειτουργία του ΟΑΣΘ.

Συνέντευξη: Γιάννης Νάκος

Γιατί μπορείτε να γίνετε ο «κατάλληλος μεταξύ πολλών» για τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και τι καινούργιο μπορείτε να δώσετε;

Ύστερα από την αποτυχία των στενά κομματικών υποψηφιοτήτων  αλλά και την αρνητική μετεξέλιξη  της συλλογικής «Πρωτοβουλίας» σε ένα αδρανές προσωποκεντρικό σχήμα, έρμαιο της καθημερινής διάθεσης του Γιάννη Μπουτάρη, είναι φανερό ότι η πόλη χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή και  καλά προετοιμασμένη ομάδα ανθρώπων, που θα διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα που εκκρεμούν. Επικεφαλής αυτής της ομάδας πρέπει να τεθεί το πιο ικανό πρόσωπο που είναι σήμερα διαθέσιμο. Με αυτή την ιδιότητα θα ήθελα να κριθώ από τους Θεσσαλονικείς ως υποψήφιος. Να αποδειχθώ  (και να υποδειχθώ), δηλαδή, ως πιο κατάλληλος. Τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα εντάσσονται διαχρονικά  στο μεγάλο ζήτημα της «ανάκτησης του δημόσιου χώρου». Περιλαμβάνει παλαιότερα σχέδια που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί αλλά και νέες προτάσεις που θα αλλάξουν  ριζικά την εικόνα της πόλης (πεζοδρόμηση παλιάς παραλίας, ορθολογικός έλεγχος της στάθμευσης, αναπλάσεις, ελεύθερα πεζοδρόμια). Το όραμά μου για τη Θεσσαλονίκη είναι ολιστικό, καλά μελετημένο και, κυρίως, εφαρμόσιμο.

Τι διαφορετικό έχει αλλάξει από την υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια το 1998 και εκείνη του 2002 σε σχέση με αυτή που μας έρχεται το 2019;

Το ’98 ήταν μια ανεπανάληπτη στιγμή για μένα και πιστεύω και για την πόλη: μια ξαφνική γιορτή που την ξύπνησε από χρόνια αταραξία.  Στο νεανικό ενθουσιασμό, την τόλμη, την ενέργεια και την αύρα εκείνης της προσπάθειας, έχω τώρα να αντιπαραθέσω μεγαλύτερη εμπειρία, περισσότερη γνώση και ωριμότητα και, κυρίως, απόλυτη αφοσίωση στον κοινό στόχο. Έχω κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς μου με την κεντρική πολιτική σκηνή και το αποκλειστικό μου ενδιαφέρον είναι πια η Θεσσαλονίκη και η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής σ’ αυτήν.

Τι θα είχε γίνει εάν η πρόταση σας περί αυτοδίκαιης και άνευ ανταλλάγματος της κινητής-ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ μεταβιβάζονταν στο Ελληνικό Δημόσιο; Ποια είναι η πρότασή σας;

Αν αυτή η παράγραφος του νόμου 2898 του 2001 είχε εφαρμοστεί, ο ΟΑΣΘ θα είχε «τελειώσει» από το 2009 και η πόλη θα είχε σήμερα λεωφορεία με τις πιο σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία πρόλαβε και έδωσε παράταση επ’ αόριστον το 2008 στη σύμβαση του οργανισμού και ο Σύριζα, δέκα χρόνια μετά, για ιδεοληπτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, μετέτρεψε ένα ιδιωτικό και προβληματικό μονοπώλιο σε κρατικό, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα εξυπηρέτησης των λεωφορείων. Οι δημόσιες συγκοινωνίες χρειάζονται 2 πράγματα: σοβαρές επενδύσεις και τεχνογνωσία. Το σημερινό απαρχαιωμένο μοντέλο «Σπίρτζη-Παππά» δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των καιρών και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Η μοναδική λύση είναι η άμεση προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τον πάροχο του μεταφορικού έργου, με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ελέγχου από την πολιτεία, ώστε να επιλέξει η πόλη τα πιο σύγχρονα και καθαρά λεωφορεία, με το φθηνότερο δυνατό κόμιστρο για τους επιβάτες.

Το διαχρονικό «φλερτ» με τη Κεντροαριστερά θα καταλήξει σε γάμο; Θα ζητήσετε τη στήριξη του νέου φορέα;

Σέβομαι τα κόμματα και αναγνωρίζω το θεσμικό τους ρόλο. Θα ζητήσω την κατανόηση, τη συνεργασία, ακόμη και τη στήριξή τους. Όχι, όμως, το χρίσμα. Ξεκινώντας από το δικό μου πολιτικό χώρο, την Κεντροαριστερά, έχω ήδη ενημερώσει για τις σκέψεις και τις κινήσεις μου τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Εκτιμώ πως θα καταφέρω να κερδίσω, τελικά, την εμπιστοσύνη τους. Οταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα ζητήσω συνάντηση και με τα μεγαλύτερα, σήμερα, κόμματα. Ευελπιστώ ότι θα τους πείσω να μη θεωρήσουν, για μια φορά, τη Θεσσαλονίκη ως κομματικό λάφυρο.