, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στα εθνικά θέματα να χαραχτεί μια συνεκτική εθνική στρατηγική με όραμα

From left, NATO Secretary General Jens Stoltenberg, European Commission President Ursula von der Leyen, Japan's Prime Minister Fumio Kishida, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, President Joe Biden, Germany's Chancellor Olaf Scholz, British Prime Minister Boris Johnson and France's President Emmanuel Macron pose for a G7 leaders' group photo during a NATO summit in Brussels, Belgium, Thursday, March 24, 2022. (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Στη δίνη ιδιαίτερα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και τέσσερις μήνες, η πολιτική του κ. Μητσοτάκη στη γραμμή του πρόθυμου και δεδομένου για τη Δύση συμμάχου όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, αλλά βλάπτει συστηματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Του: ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ

Τα ολέθρια αποτελέσματα της κυβέρνησης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ακόμη πιο έκδηλα στις σχέσεις μας με την Άγκυρα. Οι ίσες αποστάσεις που κράτησε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ αν μη τι άλλο δείχνουν την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που η Τουρκία συγκεντρώνει, πολλαπλασιάζει και προωθεί όλα τα στοιχεία του αναθεωρητισμού, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και πρωτίστως για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Όμως, οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ είχαν και άλλη μια διάσταση, καθώς έμοιαζαν με copy paste αντίστοιχης δήλωσης ίσων αποστάσεων της γερμανικής κυβέρνησης, που συνιστούσε σε Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν διαφορές τους με διάλογο, σαν να πρόκειται για διμερές πρόβλημα και όχι ευρωπαϊκό και ας κοντεύει να συμπληρωθεί μισός αιώνας κατοχής στην Κύπρο.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να απαιτήσουν τη στήριξη που δικαιούνται ως κράτη-μέλη της ΕΕ και η Αθήνα πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές της στο ΝΑΤΟ προτού να είναι αργά. Προτού ενταχθούν ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή -στην καλύτερη περίπτωση- γίνουν ανεκτά στον ευρωπαϊκό ή περιφερειακό δημόσιο διάλογο.

Η κυβέρνηση -έστω και τώρα- οφείλει να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να οδηγήσει σε παζάρι με την Τουρκία σε βάρος της πατρίδας μας.

Για να σπεύσουμε εγκαίρως χρειάζονται εθνική συνεννόηση και στρατηγική, γεγονός που αντιλαμβάνεται -εδώ και μήνες- σύσσωμη η αντιπολίτευση και αρνείται η κυβέρνηση, που μοιάζει να συμμερίζεται την ενός ανδρός αρχή.

Ο μόνος τρόπος το 2022 να μην αποδειχτεί στα εθνικά θέματα ακόμη χειρότερο από το 2021 είναι η Ελλάδα να χαράξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική με όραμα, που να συμπεριλαμβάνει τα Ελληνοτουρκικά και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τον ρόλο της ως του κύριου πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Δική μας πάγια θέση είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών μας ως χώρας και ταυτόχρονα η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, κανόνες στους οποίους πρέπει να στηρίζονται η συνεργασία και η φιλία των κρατών και με αυτούς να θεμελιώνονται και να οικοδομούνται.

Με τη θέση αυτή ως κυβέρνηση, σταθερά και χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις, ασκήσαμε μια πολυδιάστατη και ενεργητική πολιτική, που ενίσχυσε τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή, ευρωπαϊκή και περιφερειακή σκηνή. Πολιτική που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε, αλλά που είναι σήμερα τόσο αναγκαία για τη χώρα.

*Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.