Στα… κάγκελα οι "γαλάζιοι" λόγω Κουβέλη

vouli-thema
του Βαγγέλη Στολάκη
Διχάζει το «δεξιό» ακροατήριο η σεναριολογία περί πρότασης των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου προς τον Φώτη Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονται στα… κάγκελα καθώς θεωρούν ότι ο επόμενος ανώτατος πολιτειακός άρχων θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά παράταξη, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που πιστεύουν πως «ο κ. Κουβέλης είναι μια πολύ καλή πρόταση».
Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκλογικής προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό τάσσεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από την Πιερία, Δημήτρης Χριστογιάννης. «Ο κ. Κουβέλης είναι μια προσωπικότητα που δεν έχει δώσει αφορμές για σχόλια. Είναι μια πολύ καλή πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας να ρίξει κάποια κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να μην έχουμε σταθερότητα σε μια χώρα, επειδή δεν μας αρέσει ο Πρόεδρος. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος και ο πρόεδρος να εκλέγεται απευθείας από τη βάση» λέει ο κ. Χριστογιάννης και χαρακτηρίζει την επιλογή Κουβέλη από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο «μια πολύ καλή πρόταση».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επιμένει πως το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό και θα προταθεί ως επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά παράταξη. «Έχω πάρει συγκεκριμένη θέση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά παράταξη όχι για λόγους παραταξιακούς. Δέκα χρόνια κάναμε πρόεδρο τον Στεφανόπουλο από την Κεντροδεξιά. Δέκα χρόνια κάναμε τον Παπούλια από την Κεντροαριστερά. Και οι δυο πρόεδροι υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, άρα και τώρα ο πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά και να τύχει της ίδιας μεγάλης πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο κομματικής διαμάχης» υποστηρίζει στο karfitsa.gr. Ο ίδιος ο κ. Λυκουρέντζος υποστηρίζει επίσης πως δεν είναι σίγουρος εάν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού.
Με τον κ. Λυκουρέντζο υπέρ μιας ισχυρής προσωπικότητας από τον κεντροδεξιό χώρο συμφωνεί και ο Αθανάσιος Σαμπαζιώτης, βουλευτής της ΝΔ από τη Μεσσηνία. Ο «γαλάζιος» βουλευτής που προέρχεται από την εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού σχολιάζει πως: «όλα τα σενάρια, και αυτό του κ. Κουβέλη τα συντηρούν οι παραπολιτικοί και όχι οι πολιτικοί. Αυτή τη φορά πρέπει να βρεθεί μια Κεντροδεξιά προσωπικότητα για την προεδρία. Τόσα χρόνια προέρχονταν από την Κεντροαριστερά. Θεωρώ ότι υπάρχουν προσωπικότητες από τον Κεντροδεξιό χώρο». Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής προέδρου, για να αποφύγει ο τόπος τις εκλογές και όπως υποστηρίζει πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψηφίσουν την πρόταση της συγκυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας πριν λίγες ημέρες αποκλειστικά στην έντυπη Kafitsaη κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είχε διατυπώσει τη βεβαιότητά της πως οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρεθούν. «Θεωρώ βέβαιο ότι την κρίσιμη ώρα θα βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ζήτημα μείζονος ευθύνης. Μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και της καταστροφής δεν μπορεί να πηγαίνει σε εκλογές Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο. Από το 2009 έχουμε πάει τέσσερις φορές στις κάλπες» είχε δηλώσει.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως συμφωνούν στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη καθώς όπως εκτιμά η ηγεσία του κόμματος «θα οδηγήσει σε επιτυχία το εγχείρημα της δημιουργίας της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία θα έχει το ιδρυτικό της συνέδριο το φθινόπωρο με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου».