, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Σταϊκούρας: Ο «κόφτης» έχει ήδη ενεργοποιηθεί!

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ
Δύσκολη χαρακτηρίζει την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου, και το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να καταθέσει στη Βουλή.
Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι «η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει τα πάντα αρκεί να μείνει στην εξουσία». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τίποτα δεν είναι δύσκολο, αφού από δήθεν πολέμιοι των Μνημονίων, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, ψηφίζουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν, λίγο ακόμη, στην εξουσία».
«Εύχομαι αυτό να συμβεί, γιατί το έχει ανάγκη, πρωτίστως, η πραγματική οικονομία, αφού ένα σημαντικό μέρος της υποδόσης θα «κατευθυνθεί» για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν κατά 88%!
Δυστυχώς όμως, παρατηρούνται και πάλι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Υπενθυμίζεται ότι η 7μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης κόστισε ακριβά στη χώρα και τους πολίτες: τα δημοσιονομικά – κυρίως φορολογικά – μέτρα αυξήθηκαν και ανέρχονται πλέον στα 9 δισ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν νέες, επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο οριζόντιος και αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ζωής ενός αιώνα».
Αναφορικά με τον «κόφτη» δηλώνει ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ο «κόφτης» έχει ήδη έχει ενεργοποιηθεί. Όταν η Κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες, τόσο τις πρωτογενείς όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, ουσιαστικά εφαρμόζει έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».
Αυτή μάλιστα η «αυστηρή δίαιτα» επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, και σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων, οι δαπάνες περίθαλψης κ.α. Με λίγα λόγια, οι πομφόλυγες για δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία έχουν «πάει περίπατο».
Ελπίζω η κατάσταση αυτή να αλλάξει το 2ο εξάμηνο του έτους και να περιορισθεί η εσωτερική στάση πληρωμών. Βέβαια, δυστυχώς, η αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια. Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ!»
Για τον ΕΝΦΙΑ δηλώνει ότι «7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο» και υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωσή του. Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου υπογραμμίζει ότι η ΝΔ στηρίζει την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων.
Για το ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» δεν το αποκλείει, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση, το φθινόπωρο, «θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και τη διαχειριστική ανεπάρκειά της». Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά».
Πηγή: iefimerida.gr