06:59, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

«Σταθερές» και στοχεύσεις ενός προεκλογικού μαραθωνίου

Οι δίδυμες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν τη βάση της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αυτή θα κορυφώνεται ενόψει της κρίσιμης κάλπης της απλής αναλογικής και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου της καθοριστικής δεύτερης κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Στο φόντο της απόφασης του πρωθυπουργού να μην αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, κάτι που, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, ενισχύει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία και εντέλει το ηγετικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τα δεδομένα φανερών και κρυφών δημοσκοπήσεων προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες της απαιτητικής πολιτικοοικονομικής συγκυρίας.

Ικανοποίηση για τα δημοσκοπικά ευρήματα

Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, με τελευταία αυτή της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, είναι εύλογο να προκαλεί χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το εκ νέου άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε κυβέρνηση και μείζονα αντιπολίτευσημετά τις παρουσίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει, σύμφωνα με επιτελικά κυβερνητικά στελέχη, αφενός ότι η «γαλάζια» κυβερνητική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη, αφετέρουτην κρίση στρατηγικού προσανατολισμού που πλήττει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν, δε, ότι το άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα που απολαμβάνει προσώρας τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία συνιστά έμμεση δικαίωση των διλημμάτων, που καθαρόγραψε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.Συγκεκριμένα,το Μέγαρο Μαξίμου θα εξακολουθήσει να επιμένει στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει την υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους ανεξαιρέτως τους νευραλγικούςδείκτες.Επιπλέονθασυνεχίσει να απευθύνεται στη δεξαμενή των κεντρώων – μετριοπαθών ψηφοφόρων αλλά και σε όσους δηλώνουν συμπαθούντες προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διαχωρίζοντάς τους ευσχήμως από την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο θα εξακολουθήσει να ταυτίζει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όχι στον Βελόπουλο, ναι στην αυτοδυναμία

Την ίδια ώρα,στην κυβέρνηση επιχειρούν να αποφύγουν τις γκρίζες ζώνες ενός εν πολλοίς απρόβλεπτου προεκλογικού αγώνα, εννοώντας να καταστήσουν ευδιάκριτες και πέραν κάθε παρερμηνείας τις διαχωριστικές τους γραμμές. Σε αυτό τοπλαίσιοεξάλλουεντάσσεται και η χθεσινή, κατηγορηματική διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ως προς την προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής με τον κ. Βελόπουλο, εμείς κοιτάζουμε στη Δύση και αυτός στην Ανατολή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Political», τα ευρήματα των…κρυφών δημοσκοπήσεων συνηγορούν στην πεποίθηση, που ολοένα και εντονότερα συζητούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι η «γαλάζια» αυτοδυναμία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος. «Δεν θεωρούμε ότι μέσα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν, δε, ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ δεν συνεπάγεται και μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως γνωρίζει να αξιοποιεί στελέχη και από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL