, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Στέγη, δουλειές και μπόνους σε 150.000 νέους

Φθηνή αγορά στέγης, χαμηλά ενοίκια, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλά μπόνους μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων συνθέτουν το πακέτο των παροχών της κυβέρνησης προς τους νέους ηλικίας 17-39 ετών.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη, έχουν διαμορφώσει το πλάνο το οποίο απευθύνεται στους νέους, οι οποίοι θεωρούνται ως ένας από τους αστάθμητους παράγοντες των προσεχών εκλογών.

Έτσι, μετά τη χορήγηση των εισοδηματικών αυξήσεων και ενισχύσεων σε 2.450.000 συνταξιούχους, αλλά και τις έμμεσες αυξήσεις μισθών σε 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, μέσω της κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της κράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η κυβέρνηση θέλει να «κουμπώσει» το πακέτο των κοινωνικών παροχών, ρίχνοντας το μεγάλο βάρος προς τουλάχιστον 150.000 νέους, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα αποτελεί μια υψηλού ενδιαφέροντος «δεξαμενή» ψηφοφόρων.

Σπίτια

Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές αποτελεί το «κλειδί» που ξεκλειδώνει την αγορά στέγης από νέους ηλικίας 25-39 ετών.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα δώσει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 10.000 νέους, ηλικίας 25-39 ετών, με ελάχιστο εισόδημα 10.000 ευρώ και έως το ανώτατο όριο που προβλέπει το πλαίσιο για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, αξίας έως 200.000 ευρώ και επιφάνειας έως 150 τετραγωνικά μέτρα, για ακίνητα πριν από το 2007, με τη χορήγηση δανείου έως 150.000 ευρώ και με επιτόκιο 75% χαμηλότερο από το τρέχον των εμπορικών τραπεζών.

Επιπλέον, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο, προκειμένου χιλιάδες νέοι να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, έχοντας τη γονική… συνδρομή. Επιπλέον, με το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» θα αξιοποιηθούν εκατοντάδες «ανενεργά» (αδρανή) ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν με πολύ χαμηλό μηνιαίο ενοίκιο σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18-39 ετών.

Δουλειές

Άμεση και έμμεση στήριξη σε πάνω από 50.000 νέους, ώστε να βρουν εργασία ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, δίνουν τα προγράμματα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η πρωτοβουλία για το «Πρώτο Ένσημο», η επιχορήγηση για την έναρξη νέας επιχείρησης από νέους που είναι άνεργοι, τα προγράμματα κινητικότητας για αναζήτηση εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο διαμονής εντός Ελλάδας, καθώς και τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ αποτελούν τις τέσσερις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να… κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων ψηφοφόρων.

Φτηνές αγορές

«Κερασάκι στην τούρτα» των παρεμβάσεων της κυβέρνησης θα αποτελέσει η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, την οποία θα λάβουν 116.000 νέοι ηλικίας 13-30 ετών.

Η διάθεση της κάρτας θα είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 30 ετών, σε όλους τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και στους σπουδαστές ηλικίας έως 30 ετών των 31 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη δωρεάν χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων για ένα έτος.

Οι κάτοχοι της κάρτας θα απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε τομείς όπως εκπαίδευση, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, υγεία, αθλητισμός, διασκέδαση, εστίαση, τηλεφωνία κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL