Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή: “Σε ένα κράτος ισονομίας δεν χωρούν πολίτες δύο ταχυτήτων”

«Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι, το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται και δίνεται σε δημόσια διαβούλευση η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου που ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες ανήκει αποκλειστικά στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Υπογράμμισε, δε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται αρωγός στο έργο των δήμων και εξετάζει, άμεσα, κάθε σχετικό αίτημά τους.
Ειδικά για τον δήμο Ασπρόπυργο, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά της περιοχής, ενώ -όπως είπε- συζητείται παράλληλα και η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά/ Κέντρου Κοινότητας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών. «Το θέμα της μετεγκατάστασης δεν είναι ένα ζήτημα απλό», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έφερε το παράδειγμα περιπτώσεων, όπου και οι υποδομές αλλά και η χρηματοδότηση υπήρχαν, ωστόσο η μετεγκατάσταση του πληθυσμού πήρε αρκετά χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη.
«Στους Ρομά όπως σε όλες τις ομάδες πολιτών που χρήζουν προστασίας, προέχει η προστασία και η διατήρηση της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Σεβόμαστε όλους τους πολίτες και προσπαθούμε με έργα και όχι με λόγια, να τους βοηθήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή τουςΔεν μπορούμε, όμως, να παραβλέπουμε τις περιπτώσεις καταπάτησης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, με αυθαίρετα κτίσματα, από οποιαδήποτε ομάδα πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ενεργοποιούνται οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Η ισονομία είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Πέτσας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των μέτρων πρόληψης απέναντι στην Covid-19, αλλά και στην έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 237,1 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί, έως σήμερα, στους δήμους για τη στήριξη και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Προανήγγειλε, δε, την ενεργοποίηση περισσότερων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι Ρομά. «Η επιτάχυνση και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και αυτού του πληθυσμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 102 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την τραγική εκείνη ημέρα.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ