Στη ΝΔ Θεσσαλονίκης φοβούνται ότι έγιναν… ΠΑΣΟΚ!

ND Thessalonikis
Του Βαγγέλη Στολάκη
Οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, αλλά και το τελεσίγραφο των εταίρων μας για παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ή την έξοδό της, δεν άφησαν τα «γαλάζια» στελέχη, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, να «χωνέψουν» την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ζυμώσεις γίνονται μεν, επίσημες ανακοινώσεις ή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στο νομό Θεσσαλονίκης θα αργήσουν να γίνουν δε, την ώρα μάλιστα που όπως εκτιμάται, ο προσωρινός πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα παραμείνει στο αξίωμα πολλούς μήνες. Ορισμένοι σχολιάζουν «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εκτελών χρέη αρχηγού της «γαλάζιας» παράταξης θα βάλει μπρος, ώστε να είναι υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής!
Συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στη Λεωφόρο Συγγρού γίνονται, ωστόσο σε παρασκηνιακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι παράγοντες από τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επικοινωνήσει με φερόμενους υποψηφίους… υποψηφίους προέδρους της ΝΔ δηλώνοντας στήριξη προς το πρόσωπό τους. Η ονοματολογία λόγω εξελίξεων σταμάτησε ακαριαία, όμως ορισμένοι όπως οι: Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Πέτρος Τατούλης έσπευσαν να δηλώσουν παρόντες. Εκτιμάται ότι από την οικογένεια Μητσοτάκη θα επικρατήσει τελικά ένας εκ των Ντόρας Μπακογιάννη, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη. Για την επόμενη ημέρα στη Λ. Συγγρού «παίζει» επίσης και το όνομα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος αρκείται να δηλώνει πως «δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή», ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνά του έχουν πάρει «φωτιά» από στελέχη και ψηφοφόρους όχι μόνο από την περιφέρεια αλλά και από την υπόλοιπη χώρα, ζητώντας του να βγει μπροστά. Ενδεχόμενη υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος ήδη μια φορά για τη θέση του προέδρου, Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως υπερτερεί έναντι των άλλων… υποψηφίων!
Στόματα κλειστά
Δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που φοβούνται τη διάσπαση. Θεωρούν πως μόλις λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και ξεκινήσει η εσωκομματική συζήτηση για τον επόμενο αρχηγό, δεν θα υπάρξει κοινός τόπος. Απεναντίας οι υποψήφιοι, εάν τελικά καταλήξουν δυο, δεν θα δεχτούν το αποτέλεσμα και ο χαμένος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα, «βλέποντας» μάλιστα πως η Λ. Συγγρού είναι στα πολύ… κάτω της. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η δήλωση κορυφαίου τοπικού στελέχους ότι «Στη ΝΔ γίναμε… ΠΑΣΟΚ» αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα θα ακολουθήσει πτωτική πορεία όπως έγινε και στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ νομού Θεσσαλονίκης, επί της Μητροπολίτου Ιωσήφ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, την ώρα δηλαδή που ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε την παραίτησή του, υπήρχαν συγκεκριμένα στελέχη: ο πρόεδρος του οργάνου, Μηνάς Σαμαντζίδης, ο διευθυντής της Διοικούσας, εθελοντές και υπάλληλοι που έκαναν καταγραφή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Από το κόμμα πέρασε μόνο ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, τον οποίο η είδηση της παραίτησης Σαμαρά «βρήκε» στο στούντιο της ΕΡΤ3. Ο ίδιος μάλιστα, είναι ο μόνος από τους βουλευτές σε Α’ και Β’ Περιφέρεια του νομού, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση λίγες ώρες μετά την παραίτηση Σαμαρά. «Οφείλουμε να αποκηρύξουμε τη λογική των εξατομικευμένων ευθυνών, να παραμερίσουμε εγωισμούς, να μην λειτουργήσουμε με… καπετανάτα. Βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Και αυτές τις αποφάσεις στη Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει  να τις λάβουμε εν μέσω κλειστών εσωκομματικών συναντήσεων, υπόγειων διαδρομών και κύκλους αλληλοαμφισβήτησης, αλλά το συντομότερο δυνατόν, γιατί το επιβάλλει η ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων. Υποχρέωσή μας είναι να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία. Να ακούσουμε τα κελεύσματα της εποχής, να ανανεωθούμε σε επίπεδο στελεχών και ιδεών και έχοντας ως βάση τη φιλελεύθερη αντίληψη, να ασκήσουμε αξιόπιστη και δυναμική αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπεράνω προσώπων, είναι ιδέα, είναι η παράταξη που εγγυάται το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο κ. Καράογλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεκριμένα στελέχη αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τηλεοπτικές τους εμφανίσεις επειδή η είδηση της παραίτησης τους βρήκε… απροετοίμαστους. Άλλοι πάλι μιλούν για ειλημμένη απόφαση του κ. Σαμαρά για την οποία ήταν ενήμερος και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και πως το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στον πρώην πρωθυπουργό δεν έπαιξε κανέναν ρόλο.
Θέλουν νέα «Νέα Δημοκρατία»
Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, τα τοπικά στελέχη δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Θεωρούν ότι η εσωκομματική συζήτηση θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη και η οργάνωση των εκλογών θα αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο του 2015. Οι ίδιοι εκτιμούν επίσης πως από τα ονόματα που «παίζουν» αυτή την ώρα, κανένα δεν θα φτάσει μέχρι την κάλπη. Αξίζει να σημειωθεί πως και η ΟΝΝΕΔ βρίσκεται σε… εμπάργκο, καθώς εκτιμάται ότι η δήλωση του Σάκη Ιωαννίδη που ήταν η αφορμή της παραίτησης Σαμαρά είναι αρκετή.
Ο προβληματισμός ωστόσο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι έντονος. Στελέχη και παράγοντες μιλούν στην Karfitsa για την επόμενη ημέρα και τα χαρακτηριστικά που θεωρούν πως πρέπει να έχει ο επόμενος αρχηγός του κόμματος.
Δημήτρης Τσάμης
tsamis-dimitrisΟ πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης εκτιμά πως «το κόμμα είναι σε  μια πάρα πολύ κακή κατάσταση. Πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να επιβιώσει. Χρειάζεται μια βαθιά και ουσιαστική αναδόμηση. Φοβάμαι όχι μόνο τη διάσπαση αλλά ακόμα και τον… θάνατο. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει εξαιρετικά μειωμένη απήχηση και παντελή έλλειψη φρέσκιας ιδεολογικής και πολιτικής βάσης και λειτουργικής δομής. Πρέπει να κάνει μια προσπάθεια για να συνέλθει». Ο κ. Τσάμης θεωρεί επίσης ότι οι εξελίξεις δεν πρέπει να βιαστούν γιατί οι στοιχειώδης κινήσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της ΝΔ πρέπει να γίνουν τώρα. Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να συλλαμβάνει τις ανάγκες των στιγμών και την απόφαση να αλλάξει ριζικά το κόμμα.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Φόβους για διάσπαση του κόμματος εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Ο papadopoulos-panagiotis-vethΣαμαράς έπρεπε να φύγει από το βράδυ των εκλογών» λέει ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει: «η ήττα ήταν τόσο μεγάλη και δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί. Οδηγήθηκε σε παραίτηση λόγω των καταστάσεων». Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του ΒΕΘ θεωρεί πως τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να δεχτούν την παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μέχρι το συνέδριο. «Φοβάμαι όμως τη διάσπαση. Αν προκύψει μια διάσπαση τότε χάνονται όλα. Όλα είναι πιθανά γιατί υπάρχουν πολλές τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία.  Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να είναι σπλάχνο του κόμματος και να έχει θητεύσει σε αυτό» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
Δημήτρης Πανοζάχος
panozaxos«Η ΝΔ ακολούθησε πολιτική που ενίοτε ήταν αντίθετη με τις πολιτικές της αρχές. Η οργανωτική της δομή αποδιαρθρώθηκε τελείως με πρακτικό αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο όταν ο απερχόμενος πρόεδρος σε μια σημαντική εκλογική διαδικασία εκλέχτηκε από μια διαδικασία η οποία τηρήθηκε με ευλάβεια» λέει από την πλευρά του ο Δημήτρης Πανοζάχος. Ο πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης ζητά να επανεξεταστούν όλα εκ του μηδενός, ακόμα κι αν αυτό αφορά όνομα και σύμβολα. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο αρχηγό λέει πως: «να προέρχεται από την κοινωνία, να έχει ένσημα και να μπορεί να περπατά εύκολα στο πεζοδρόμιο».
 
Γιώργος Ορφανός
Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός μέχρι στιγμής μετά την παραίτηση του Αντώνηorfanos-620x350 Σαμαρά δεν επικοινώνησε με κανέναν εκ των φερόμενων ως υποψήφιοι πρόεδροι. «Με την κίνησή του ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει μια νέα πορεία για τη ΝΔ. Θα ήταν καλό να την εκμεταλλευτούμε με ενωτικό τρόπο, λίγους υποψήφιους και κυρίως αυτούς που εκφράζουν τις κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τον στόχο της ΝΔ» λέει αναφορικά στην επόμενη ημέρα ο πρώην υπουργός.
 
 
Έλενα Ράπτη
RaptiΓια τη βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη προέχει η διάσωση της χώρας και όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Ωστόσο, μιλώντας στην «Κ» η κ. Ράπτη αναφέρει πως «θα είμαι στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όποτε με χρειαστεί. Ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε στο Συμβούλιο της Ευρώπης».
 
 
Λάζαρος Κυρίζογλου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου ξορκίζει τους… φαλακρούς και τουςKyrizoglouασπρομάλληδες. «Αυτός που θα εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει μαύρα μαλλιά, όχι βαμμένα και να μην έχει φαλάκρα. Δηλαδή να είναι νέος που θα διαθέτει πολιτικό λόγο και ένα αφήγημα σύγχρονο, νέο, επίκαιρο που θα απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας και θα έχει και το συναίσθημα» εξηγεί στην Karfitsa.
 
 
Άννα Ευθυμίου
annaefthimiouΜια προσωπικότητα που θα μπορέσει να εμπνεύσει, να ενώσει και να δώσει μια διεθνή προοπτική στο κόμμα θέλει η πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος, Άννα Ευθυμίου. «Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει σε εκείνα τα ερωτήματα που θα τη βοηθήσουν και να επαναπατρίσει τους δικούς της ψηφοφόρους και να προσελκύσει ψηφοφόρους από τις άλλες παρατάξεις» σημειώνει η ίδια στην «Κ». Ζητά έναν νέο αρχηγό πολυσυλλεκτικό που θα μπορέσει να ενώσει τις υπάρχουσες τάσεις εντός του κόμματος. «Πρέπει να έχει και ένα κύρος που να μπορέσει να προασπίσει τα συμφέροντά μας στην Ευρώπη» καταλήγει η κ. Ευθυμίου.
Στράτος Σιμόπουλος
Σύμφωνα με τον πρώην γενικό Γραμματέα Υποδομών, Στράτο Σιμόπουλο: «ο νέος αρχηγός, ως υποψήφιος Πρωθυπουργός, θα πρέπει να SIMOPOULOS CAMPAIGN FINAL FOTOγνωρίζει πολύ καλά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις διεθνείς σχέσεις, να έχει φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, σε αντίθεση με τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ, και να πιστεύει στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα, επειδή το πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει το θέμα της παραμονής μας στην Ευρώπη, θα είναι ρευστό, πρέπει να έχει την δυνατότητα, είτε μέσω διεύρυνσης είτε μέσω συμμαχιών, να ενισχύει την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».
 
Βίκυ Νάκου
NAKOU1Τέλος, η πολιτεύτρια του κόμματος Βίκυ Νάκου θεωρεί ότι: «χρέος όλων των στελεχών και των μελών και των φίλων είναι να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ έχει την συνοχή να το πετύχει και την ελπίδα ότι μπορεί να αναβαπτίσει τον πολιτικό της λόγο και κυρίως την άσκηση της πολιτικής δράσης σε τομείς που προσδιορίζει ο ιστορικός της ρόλος και ο σύγχρονος ρεαλιστικός ακτιβισμός».