00:14, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

"Σύγχρονο Νταχάου η… Ειδομένη" είπε ο Π. Κουρουμπλής!

kouroumplis2
Επίσκεψη στην Ειδομένη πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, που χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την Ειδομένη ένα σύγχρονο Νταχάου.
«Η Ειδομένη είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό Νταχάου αποτέλεσμα του σωβινισμού της Ευρώπης των κλειστών συνόρων, αυτό που συμβαίνει εκεί είναι απαράδεκτο για τον ανθρωπισμό της Ευρώπης», ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ειδομένη.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «το κράτος έκανε φιλότιμες προσπάθειες, χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή και να μην απαξιώνουμε την προσπάθεια της χώρας, όμως η εμμονή, η προσμονή και η ελπίδα αυτών των ανθρώπων να βρεθούν στην Ευρώπη δημιουργεί μια παράμετρο που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί από το κράτος. Πρέπει να πειστούν ότι δεν θα χάσουν την σειρά τους, όταν ανοίξουν τα σύνορα, αν πάνε σε κάποια κέντρα διαφορετικά, λίγο πιο μακριά από εδώ. Εγώ θα κάνω επαφή με τους υπευθύνους κάθε ενότητας για να τους πείσω, θα το εγγυηθούμε αυτό. Ας μας πουν οι ίδιοι τα κριτήρια προτεραιότητας που πρέπει να βάλουμε».
Εξήρε τις «φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι αρχές, ο στρατός, η αστυνομία, οι ΜΚΟ -οι οποίες ήταν ως τώρα σε καθεστώς ανεξέλεγκτο, σήμερα όμως είναι καταγεγραμμένες, όλοι όσοι εργάζονται εκεί πρέπει να έχουν καρτέλες και τοποθετούνται οικίσκοι- όπως επίσης και ιδιώτες, οι οποίοι προστρέχουν και βοηθούν».
«Κάποια μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό, υπάρχει ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες.  Θα τηλεφωνήσω στον Άνθιμο (Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης) να ανοίξει το Παπάφειο για να φιλοξενηθούν τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται εδώ… Πρόσφυγας από τις χαμένες πατρίδες πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει ένα κτίριο 1000τμ να διαθέσει, δεν θέλει ενοίκιο γιατί τους πονάει αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 18:00, ο κ. Κουρουμπλής, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στα Διαβατά προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924), στην οποία θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Να σημειώσουμε ότι στις 2:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα “Προσφυγικό-Μεταναστευτικό”. Συγκαλείται υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή και την Υφυπουργό Μ.Κόλλια-Τσαρουχά. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμαρχοι.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι:
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Χάρης Αηδονόπουλος και κα Ιωάννα Τζάκη
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης,
Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης
Ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Σισμανίδης
Η Δήμαρχος Καβάλας κα Τσανάκα Δήμητρα
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος
Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Ελευθέριος Ιωαννίδης
Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος
Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης
Ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος