, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην αναμονή για την… κρουαζιέρα του γεωτρύπανου

Στην επαναφορά των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία στοχεύει η ελληνική διπλωματία και παρά τα επαναλαμβανόμενα «γιοκ» του ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας φαίνεται ότι ο «πάγος» έχει αρχίσει να σπάει.

Του: ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα «ήσυχο» καλοκαίρι, χωρίς εντάσεις με την Άγκυρα και σίγουρα χωρίς απειλές και προκλήσεις στο πεδίο. Αν και τα πρώτα δείγματα από την απέναντι πλευρά δείχνουν ότι η Τουρκία συντηρεί τους υψηλούς τόνους στη ρητορική της, το ελληνικό επιτελείο εκτιμά πως αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Από διπλωματικής σκοπιάς, βασική επιδίωξη για την Ελλάδα είναι η επανέναρξη του διαλόγου ακόμη και σε χαμηλό επίπεδο. «Όσο μιλάμε με την Τουρκία μειώνεται ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις», σημειώνουν έμπειροι αναλυτές στην «Political». Την ίδια ώρα, η χώρα εξοπλίζεται και ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, εξασφαλίζοντας ότι τα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα παραμείνουν «ήρεμα». Η απόκτηση όπλων υψηλής ακρίβειας και τα τεχνολογικά άλματα σε Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό λειτουργούν και ως μοχλοί άσκησης διπλωματικής πίεσης στην Τουρκία, προκειμένου να ρίξει την ένταση και να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αυτό που μένει να φανεί, πάντως, είναι αν η Άγκυρα θα επιστρέψει στη λογική των αμφισβητήσεων πλειοδοτώντας και πάλι στην ένταση με την Αθήνα, ή αν η επιθετική ρητορική θα φθίνει όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Προς το παρόν, διαφαίνεται μια σχετική αποκλιμάκωση στο πεδίο, αφού οι γείτονες έχουν ολοκληρώσει τις μεγάλες εθνικές τους ασκήσεις και εκτός από την καθημερινή εκπαίδευση, δεν έχουν προγραμματίσει κάποια δραστηριότητα που να προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο Εθνικής Άμυνας γνωρίζουν καλά ότι οι αποφάσεις στη γείτονα λαμβάνονται πολλές φορές εν θερμώ και, έτσι, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα σκαμπανεβάσματα κατά τη θερινή περίοδο.

Άλλωστε, σε περίπου δύο εβδομάδες, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης για να πραγματοποιήσει εργασίες εντοπισμού υδρογονανθράκων. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα κρατά κρυφήσαν επτασφράγιστο μυστικό τη θέση όπου θα αναπτυχθεί το γεωτρύπανο, αποκαλύπτοντας μόνο ότι θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί η αίσθηση ότι αρχικά θα κινηθεί σε περιοχές βορείως της Κύπρου, αν και έχουν ήδη σχεδιαστεί οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης σε περίπτωση που η Άγκυρα αλλάξει τροπάριο και επιχειρήσει να παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αν κάτι έμεινε από την κρίση του 2020, είναι η ετοιμότητα που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την Άγκυρα. Εκτός από το γεωτρύπανο, στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας έχει μπει και η επίσημη επίσκεψη που ετοιμάζει ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα για τη μαύρη επέτειο του «Αττίλα», ενώ πονοκέφαλο στις ελληνικές Αρχές προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις μεταναστών στα μικρασιατικά παράλια. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σχετική αύξηση στις ροές, αποτέλεσμα και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κυκλώματα των δουλεμπόρων χρησιμοποιούν πλέον νέες διαδρομές.

Για τα συμπεράσματα που εξήγαγε η ελληνική πλευρά από τις επαφές που είχε στη Μαδρίτη αλλά και τα επόμενα βήματα στη διπλωματική σκακιέρα ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ο Νίκος Δένδιας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.