, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Στην Ελλάδα δεν… βλέπουν το «Καραβάνι του φωτός»

Εκτός ελέγχου είναι η επίσημη και ανεπίσημη προπαγάνδα των διακινητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «Καραβάνι του φωτός», τη μεγάλη πομπή μεταναστών που υποτίθεται πως θα ξεκινήσει άμεσα από την Αδριανούπολη με στόχο να περάσουν χιλιάδες αλλοδαποί στην Ελλάδα.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Οι ελληνικές Αρχές είναι σε διαρκή επαγρύπνηση ξεκαθαρίζοντας σε ερωτήσεις της «Political» ότι «ο Έβρος φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο».

«Ετοιμαστείτε, φεύγουμε…»

Πριν από λίγες ώρες κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα δελτίο Τύπου που προειδοποιεί για έναρξη αυτοκινητοπομπής μεταναστών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να φτάσουν
στην Ελλάδα. «Ανακοινώνουμε την έναρξη της αυτοκινητοπομπής (μεταναστών) σε λιγότερο από 24 ώρες και, κατά συνέπεια, ζητάμε από τους αδελφούς μας να εξασφαλίσουν γρήγορα τον εξοπλισμό τους και να προετοιμαστούν για να πάνε στο σημείο συγκέντρωσης, το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα σε ξεχωριστή δήλωση. Ο Θεός είναι ο φύλακας και η επιτυχία», ανέφερε χθες με νέο δελτίο Τύπου το καραβάνι, καταδεικνύοντας την υβριδική απειλή που δείχνει πως είναι στην τελική της φάση.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, τα οποία κυκλοφορούν και πάλι τόσο στο Twitter όσο και στο Telegram, κάνουν λόγο για υποτιθέμενη προσπάθεια περίπου 100.000 μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τις ελληνικές Αρχές. Ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες μέρες πως κοντά στο «Καραβάνι του φωτός» βρίσκονται και κάποιες ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν επικουρικά.

Τι λέει κάτοικος του Έβρου

Μπορεί το θέμα να αναδεικνύεται έντονα το τελευταίο διάστημα -ιδιαίτερα από τις τουρκικές εφημερίδες που εργαλειοποιούν το θέμα για λογαριασμό της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-, όμως οι ελληνικές Αρχές δεν επιβεβαιώνουν μαζική προσπάθεια εισόδου στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο έναν μήνα έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις διακινητών μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν μετανάστες από τον Έβρο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο στρατός, η αστυνομία αλλά και οι συνοριοφύλακες βρίσκονται επί ποδός. Ο Ηλίας Σαρπετούδης, κάτοικος στο Αμόριο του Έβρου, μιλώντας στην «Political» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: «Δεν βλέπουμε αυξημένη κινητικότητα. Οι μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν από τα σύνορα είναι ελάχιστοι. Και εκείνοι όμως συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Υπάρχουν πολλοί διακινητές που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα με ομάδες μεταναστών».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL