Στην Κύπρο σήμερα ο Σαμαράς

samaras

Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των προκλήσεων της Τουρκίας.

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προβάλλει διεθνώς ότι η Ελλάδα, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ενώ την Παρασκευή στις 08:50 ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων.

Στις 2 το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο, καθώς το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύποτυ-Κύπρου.Το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ.

«Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Πηγή: paraskhnio.gr