02:02, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Στήνουν προεκλογικό σκηνικό στην Κουμουνδούρου

Φουλάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις αντιπολιτευτικές μηχανές τους, ενόψει του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στην κάλπη το φθινόπωρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του τον τελευταίο καιρό δεν χάνει την ευκαιρία να εκφράσει την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται να «πάει σε εκλογές» τον Σεπτέμβριο και χθες από τη συζήτηση στη Βουλή για τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έβαλε στο τραπέζι και πιθανές ημερομηνίες. Παράλληλα, κρατά «ζεστό» και το θέμα της Novartis, εξαπολύοντας αντεπίθεση και στοχεύοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Ο πρωθυπουργός ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, 11, 18, 25 Σεπτέμβρη, όποτε και αν επιλέξει να γίνουν. Και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία, όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημά μας εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά σε συσσωρευμένα αδιέξοδα που οι πολιτικές του έχουν δημιουργήσει», είπε ο Α. Τσίπρας και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μία προσπάθεια υποβάθμισης του δημοσίου πανεπιστημίου, καθώς σε νεκρό χρόνο η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλη τη δομή και το πλαίσιο των ΑΕΙ. «Επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία», είπε ο Α. Τσίπρας. Πρόσθεσε, δε, ότι με το νομοσχέδιο διαφωνεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως Σύγκλητοι, Πρυτάνεις, Σύλλογοι Καθηγητών και Φοιτητών, αλλά και επιστήμονες που έχουν ήδη εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους με κοινή επιστολή 100 υπογραφών, ζητώντας την απόσυρσή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα Τρίτη, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκαλούμενη «εθνική στέγη», με έμφαση στη νεολαία. Η πρωτοβουλία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις πέντε συν μία προγραμματικές δεσμεύσεις που είχε παρουσιάσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Απρίλιο.

«Μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει πάρει από την Κυριακή «πάνω του» και την υπόθεση Novartis με on camera δήλωση σε βάρος του πρωθυπουργού. «Τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Επιχειρεί να λασπώσει και να στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και τους δημοσιογράφους που τόλμησαν να αναδείξουν την αλήθεια».

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ήρθε η ώρα να αντιστρέψει τα λόγια των κατηγορούμενων που μετατράπηκαν σε κατήγορους: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

O ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή το θέμα και καταθέτει μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γ. Ραγκούση ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, εγκαλώντας τον ότι δεν έχει ακόμη κινήσει πειθαρχικό έλεγχο σε σχέση με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των διαρροών.

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης μέσω του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο κ Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για κάποιου είδους βραβείο, αλλά παραπέμπεται για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος και για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, μεταξύ αυτών και την υπόθεση Novartis». Θύμισε δε ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα κατηγορείται ότι πίεσε την εισαγγελέα Ε. Ράικου να στείλει στη Βουλή φάκελο με τους 10 κατηγορούμενους πολιτικούς και εκείνη αρνήθηκε. «Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε κατήγορους», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο κ. Οικονόμου, αντί να παραιτηθεί, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό με τη βούλα της Δικαιοσύνης», αναφέρει δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μέχρι και τελευταία στιγμή επιχείρησε να διασπείρει ψέματα.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα είναι έκθετο και πως αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο σύστημα είτε είναι σε πλήρη αμηχανία είτε ανασυντάσσεται για να χτυπήσει εκ νέου σε μια υπόθεση, που, όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, είχε την απόλυτη ανατροπή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον οι «αντίπαλες δυνάμεις» θα επανέλθουν στη Novartis με επιχειρηματολογία σε βάρος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δημοψήφισμα ακόμη πουλάει»

Την ίδια ώρα «μάχη» καταγράφεται από χθες στα social media λόγω της επετείου του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κύκλοι της Κουμουνδούρου τονίζουν στην «Political» πως «η κυβέρνηση θα μεταχειριστεί για ακόμη μία φορά το αφήγημά της για το δημοψήφισμα, για να καλύψει τις χιλιάδες αστοχίες μίας αποτυχημένης διακυβέρνησης, που θα λήξει πρόωρα και άδοξα το φθινόπωρο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL