, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Στο Κάιρο μπήκε ταφόπλακα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας για τη συνεργασία στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης σε μια ειδική τελετή, που έλαβε χώρα στο Κάιρο.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Στη συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. 

Όπως είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, «σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα. Τώρα θα αντιμετωπίζουμε μαζί προκλήσεις και απειλές στη περιοχή μας». 

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τα σχέδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας, ΧουλουσίΑκάρ, ο οποίος δήλωσε ότι«δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας και των Κυπρίων αδελφών μας». Όπως μας έλεγαν στρατιωτικές πηγές, «μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων μεταξύΕλλάδας και Αιγύπτου για κοινές επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, μπήκαν τα καρφιά στη νεκροφόρα που σέρνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο». 

Ελλάδα και Αίγυπτος ενισχύουν τη συμμαχία τους, βρίσκονται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή και στέλνουν δυναμική απάντηση στην Τουρκία τόσο με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την οριοθέτηση ζωνών Έρευνας και Διάσωσης,όσο και με τη μεγάλη διασυμμαχική άσκηση «Μέδουσα» που άπλωσε ήδη τα πλοκάμια της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας

Η φετινή «Μέδουσα» θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου, έχει επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα συνεκπαιδευτούν μεταξύ άλλων σε σενάρια απόβασης.

Εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, συμμετέχουν η Κύπρος, οι ΗΠΑ με μια ομάδα πεζοναυτών και για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία που έστειλε στην Αίγυπτο μια κορβέτα, ένα ελικόπτερο, μια ομάδα ειδικών δυνάμεων και μια πεζοναυτών. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, η Ρουμανία και η Σερβία.

Πηγές από το αιγυπτιακό επιτελείο εξηγούν στην «Political» ότι η επιχειρησιακή εκπαίδευση σε διακλαδικό επίπεδο και σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας, πάντα με κοινό στόχο την ειρήνη στην περιοχή. 

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, την οποία θα παρακολουθήσουν οι δύο αρχηγοί από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο. 

Το βασικό κομμάτι της άσκησης θα γίνει στην ακτή «EL OMAYED»με αμφίβιες επιχειρήσεις, άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα, καταρρίχηση με τη μέθοδο fastrope, νηοψία σε ύποπτο πλοίο καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη και των δύο χωρών. Οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 18 μαχητικά, 6 ελικόπτερα, ένα ελικοπτεροφόρο Μistral, φρεγάτα, υποβρύχιο, κορβέτες, σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, ειδικές δυνάμεις, αλεξιπτωτιστές και λόχο μηχανοκίνητου πεζικού. 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας», επιθετικά ελικόπτερα Apache και ΚiowaWarriors, φρεγάτες,αρματαγωγό,υποβρύχιο, ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές και στελέχη της ΔΕΠ.

Το σίγουρο είναι ότι η «Μέδουσα» έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις συνεργασίας στη Μεσόγειο, κάθε χρόνο αναβαθμίζεται και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αραβικών χωρών, με τις οποίες έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως η στρατιωτική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν. Φέτος ύστερα και από αυτή τη συμφωνία-σταθμό για τις ελληνοαιγυπτιακές στρατιωτικές σχέσεις, Ελλάδα και Αίγυπτος στέλνουν με τη «Μέδουσα» ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι τα νταηλίκια και οι έκνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο τελείωσαν.

Θυμίζουμε ότι η Αίγυπτος είναι η υπερδύναμη του αραβικού κόσμου και υποστηρίζει σθεναρά τον στρατάρχη Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της Βεγγάζης, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα ο κ. Δένδιας. Επίσης, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν άμεσα μετά την τελευταία παράτυπη τουρκολιβυκή συμφωνία για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL