, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Στο κενό ο πόλεμος λάσπης κατά του Σερραίου πολιτικού

Με στοιχεία τόσο για το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα όσο και για την πορεία υλοποίησης της σύμβασης 717, που θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσαν με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, απαντώντας μία προς μία τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη.

Του Κώστα Τσιτούνα

Ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή από τη μέρα της τραγωδίας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «την ώρα του πένθους οφείλουμε σεβασμό και σιωπή, για αυτό και σιώπησα, η πρώτη μου τοποθέτηση όφειλε να γίνει στο Κοινοβούλιο», απαντώντας στην κριτική που έχει δεχτεί λέγοντας ότι «οι περισσότεροι ενέδωσαν στην πολιτική σκοπιμότητα και δημαγωγία».

Με απόλυτη ειλικρίνεια ο πρώην υπουργός Μεταφορών έδωσε απαντήσεις για όλα παρά τον πόλεμο λάσπης που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από διάφορα άλλα παράκεντρα που εξυπηρετούν τους σκοπούς της Κουμουνδούρου.

Είχαν προηγηθεί τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση έβαζε στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Μεταφορών, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, παραιτούμενος από τη θέση του, κάτι που δεν είχε κάνει κανείς άλλος υπουργός στην Ελλάδα.

Τα βρόμικα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι σαφές ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε να αναδείξει ούτε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος. Είναι απλώς, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, μια επιχείρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ρήγμα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. «Γαλάζια» στελέχη υπενθυμίζουν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και διάφορα άλλα ορφανά της Δεξιάς επιχείρησαν να δημιουργήσουν διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ χρησιμοποιώντας τα ονόματα του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Όλα αυτά τα κέντρα, αν και απέτυχαν παταγωδώς, το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και τώρα και με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Τις τελευταίες 20 μέρες με «όχημα» τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα μιας διαιρεμένης Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα σε όσους υπερασπίζονται τον Κώστα Καραμανλή και όσους παραδέχονται δημοσίως τις αστοχίες που υπήρξαν. Όπως επισημαίνουν στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, η εικόνα αυτή απέχει από την πραγματικότητα. Σημειώνουν μάλιστα με έμφαση ότι η κίνηση του Κώστα Καραμανλή να υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μετά την τραγωδία και την παρουσία του στον τόπο του δυστυχήματος, χωρίς να του υποδειχτεί από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η στάση του τις μέρες που ακολούθησαν εκτιμήθηκαν από όλους «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Θα τον κρίνουν οι πολίτες

Για το λόγο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει «στο τραπέζι» της αντιπαράθεσης, το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές, ζητώντας μετ’ επιτάσεως την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια. Επισήμως, η κυβέρνηση παραπέμπει στον ίδιο τον πρώην υπουργό, απαντώντας ότι εκείνος θα αποφασίσει αν θέλει να θέσει εαυτόν στην κρίση των πολιτών. Ανάλογη στάση τηρούν στην πλειοψηφία τους και τα κυβερνητικά στελέχη, παρά τις προσωπικές απόψεις, που διατυπώνονται, εκφράζοντας το τι εκείνοι θα έπρατταν στη θέση του. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει μιλήσει έως τώρα δημοσίως για το θέμα της υποψηφιότητάς του, ενώ μέχρι πρότινος πληροφορίες από το περιβάλλον του σημείωναν την επιθυμία του να τον κρίνουν οι πολίτες.

Ξεχνούν τον Παππά και τον Πολάκη;

Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο κυβερνητικά στελέχη είναι ότι ζήτημα υποψηφιότητας του πρώην υπουργού θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κρατά σε περίοπτη θέση στα ψηφοδέλτιά του, όπως λένε, πρόσωπα που δεν φέρουν μόνο την πολιτική ευθύνη αλλά έχουν διαπράξει οι ίδιοι ενέργειες που έχουν κριθεί αμετάκλητα και στο ανώτατο επίπεδο από τη δικαιοσύνη. Ο Νίκος Παππάς είναι η προσωποποίηση αυτών των πρακτικών, υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι παρά την ομόφωνη καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το ύψιστο δηλαδή για το οποίο μπορεί ένας πολιτικός να καταδικαστεί, όχι μόνο παραμένει στα ψηφοδέλτια αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σκηνικού. Θυμίζουν ακόμη τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μπορεί να μην καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη, «καταδικάστηκε» όμως πολιτικά από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, λίγο πριν «διαγραφούν» όλα τα «παραπτώματά» του απλά και μόνο με μια επιστολή μετάνοιας.

Είναι αυτή η σύγκριση, επισημαίνουν από την κυβέρνηση, ανάμεσα στο πώς λειτουργεί και πράττουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ που δίνει στους πολίτες την απάντηση για την αξιοπιστία και την πολιτική ηθική του κάθε χώρου. Και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που οι ψηφοφόροι θα συνυπολογίσουν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όταν θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση, τους επόμενους βουλευτές και τον επόμενο πρωθυπουργό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL