05:56, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Στο… κόκκινο μέχρι τον Οκτώβριο

Σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ξεκινά τις εργασίες του το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ο στόχος στον οποίο αναμένεται να τρυπήσει μέσα στις επόμενες μέρες είναι το υποθαλάσσιο πηγάδι «Yorukler-1» που βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζί Πασά της Αττάλειας. Το γεωτρύπανο θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί νέα Navtex. Άλλωστε, η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τη διερεύνηση έξι ακόμη στόχων, για τους οποίους ισχυρίζεται ότι διαθέτει σεισμογραφικά δεδομένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα ξεκινήσει τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις και αν προκύψουν αποτελέσματα, τότε η Άγκυρα θα επιστρέψει για νέα γεώτρηση. Ακόμη ωστόσο δεν είναι σαφές αν η Τουρκία στοχεύει στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων ή στην εργαλειοποίηση του πλωτού γεωτρύπανου ώστε να συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Μοχλός πίεσης

Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Άγκυρα επέλεξε να στείλει το γεωτρύπανο αρχικά σε μη αμφισβητούμενα νερά ώστε να «μετρήσει» τις ελληνικές και διεθνείς αντιδράσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι επόμενες Navtex να φέρουν το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ακόμη δυτικότερα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή και εντός της οριοθέτησης που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με το Κάιρο. Αυτό βέβαια θα οδηγούσε σε ταχεία και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, αφού η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές δεν απορρίπτουν και το σενάριο της ελεγχόμενης έντασης ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Η δίμηνη Navtex που εξέδωσε χθες η Αττάλεια και κρατάει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας να διατηρήσει το πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σενάριο η Άγκυρα αναμένεται να κλιμακώσει κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών προεδρικών εκλογών, με σκοπό τη συσπείρωση ψηφοφόρων γύρω από τον Ερντογάν ή ακόμη και την αναβολή των εκλογών σε περίπτωση μείζονος κρίσης με την Ελλάδα.

Πολεμική ρητορική

Αν και η ανάπτυξη του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» νότια του Γκαζί Πασά χαρακτηρίζεται κίνηση χαμηλής έντασης, στην τελετή απόπλου που πραγματοποιήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να κρατήσει υψηλούς τους τόνους, εξαπολύοντας απειλές και προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Ο Ερντογάν μίλησε ξανά για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και ισχυρίστηκε ότι «δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός, γιατί οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας».

Δεν έλειψαν όμως και οι πολεμικές κορόνες του Τούρκου προέδρου, με αναφορές μάλιστα στον πόλεμο του 1897. «Κάποιοι που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα “Αμπντουλχαμίτ Χαν” ίσως θυμηθούν τον Ετχέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν. Ας θυμηθούν τον εθνικό μας αγώνα μόλις πριν από 100 χρόνια», είπε ο Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις, διατηρώντας σε εγρήγορση διπλωματικούς αλλά και στρατιωτικούς μηχανισμούς. Εκτός από τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιεί σε σταθερή βάση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανοιχτή γραμμή υπάρχει με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για την ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL