, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για τα δύσκολα

«Τα ψέματα τελείωσαν» όπως φαίνεται και τα επιτελεία των κομμάτων σηκώνουν τα μανίκια και προετοιμάζονται για μια δύσκολη όσο και έντονη προεκλογική περίοδο.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Θα βιώσουμε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά, που θα δοκιμάσει τις αντοχές και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προβλέψει την ακραία πολιτική αντιπαράθεση που θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου, διαχωρίζοντας όμως τη στάση του κόμματός του από το κάδρο στο οποίο μπαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, «επειδή τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης ακούσαμε πολλά και είδαμε λίγα, προσωπική μου επιλογή και επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να λέμε πράγματα ρεαλιστικά που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να φτάσουμε σε μια κανονική, θεσμική και οικονομική ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γιατί ο ελληνικός λαός πραγματικά αξίζει πολύ περισσότερα από αυτά που λαμβάνει από το εγχώριο πολιτικό σύστημα», είπε με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο οικονομικό συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επόμενη μέρα: «Το 2023 θα είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όσο διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τόσο θα επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ενώ και η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2023, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2%. Επομένως, χρειάζεται εξαιρετικά προσεκτικός οικονομικός σχεδιασμός, ώστε η χώρα μας να φανεί ανθεκτική τη νέα χρονιά».

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε πέντε βασικές κατευθύνσεις, προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις πηγές ανησυχίας τη νέα χρονιά. Ειδικότερα έκανε λόγο για:

  • Ανακατεύθυνση των πόρων του προϋπολογισμού, με στόχευση στην ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών.
  • Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ανθεκτική οικονομία και ανθεκτική κοινωνία.
  • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.
  • Ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.
  • Παρεμβάσεις για την αύξηση του κόστους δανεισμού και των κόκκινων δανείων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL