01:20, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Στο πεδίο της σύγκρισης φέρνει ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις περιοδείες των μεικτών κυβερνητικών κλιμακίων εξετάζει το «γαλάζιο» κομματικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες εστιάζουν περισσότερο στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως είναι το ζήτημα της ακρίβειας, παρά στον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ουσιαστικά, η κοινωνία ταυτίζεται με το κυβερνητικό αφήγημα που είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου στο τέλος της τετραετίας οι ψηφοφόροι να μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ με εκείνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε την Τετάρτη 6 Ιουλίου κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο πρωθυπουργός για την κοινωνική πολιτική. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την εικόνα που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως την υψηλότατη ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων και τις τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο, και πως έχει αλλάξει η εικόνα του κράτους προς το καλύτερο παρά τις πρωτόγνωρες κρίσεις που υπήρξαν. «Αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν θα παρακολουθήσουμε την τοξικότητα, τη μυθομανή σκανδαλολογία, την ηθική σπίλωση, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, με τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους να συντάσσονται με την άποψη του πρωθυπουργού να ολοκληρώσει την κυβερνητική θητεία. Εκλογολόγοι χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός αυτό, καθώς στην περίπτωση που αλλάξουν οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα, από τη στιγμή που όσοι θέλουν να στηθούν κάλπες το 2023 προέρχονται από την εκλογική βάση της ΝΔ και λογικά θα συμφωνήσουν με τους λόγους που θα αναγκάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ωστόσο, το κλίμα πόλωσης που ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό με υπαιτιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβληματίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου, που έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πορεία της χώρας. «Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας, σαν κι αυτούς που ζούμε, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς και δεν συμβάλλουν σε αυτή την κυβερνητική σταθερότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Εκτός από τον χρόνο των εκλογών, πολλές συζητήσεις γίνονται για τον αριθμό των αναμετρήσεων, αν δηλαδή θα είναι δύο ή τρεις. Ο πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει πως μετά τις πρώτες κάλπες θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για να συνεργαστεί ζητήσει άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργό, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε και τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL