, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Στο περιθώριο ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαίνεται με σφοδρότητα η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πράξη την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ήδη από χθες, σε νομοσχέδιο κύρωσης ευρωπαϊκής οδηγίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησαν Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Αθανασίου, λέγοντας πως «δεν θέλουμε να επικυρώσουμε με την παρουσία μας την αντισυνταγματική εκτροπή που ζούμε εδώ και έξι μήνες». Η κ. Τζάκρη σχολίασε ακόμη πως «η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν στο Πεντάγωνο παρακολουθείται και ο τελευταίος ΚΥΠατζής και η οδός Κατεχάκη έχει γίνει σουρωτήρι μαφιόζων».

Βελόπουλος: «Όσοι απέχουν να μην πληρώνονται»

Την πρόταση να μην πληρώνονται οι βουλευτές που δεν παρίστανται στη Βουλή επανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι με τέτοιες αποφάσεις «σπέρνουμε μίσος κομματικό και απαξιώνουμε την εργασία όσων συναδέλφων θέλουν να δουλέψουν στο Κοινοβούλιο».

«Δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο καταλυτική η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στη Βουλή, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει τρίωρη συνέντευξη για να πει ότι δεν ψηφίζει στη Βουλή, ακυρώνοντας την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Για κοινοβουλευτική εκτροπή έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο Νάσος Αθανασίου υποστήριξε ότι «οι κυβερνώντες έχουν κλειδώσει τη Δημοκρατία σε ένα σκοτεινό και μυστικό δωμάτιο».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απόδειξη αμηχανίας και αναρωτήθηκε «τι θα γίνει αν οι της κυβέρνησης σας κάνουν πλάκα και κάνουν εκλογές τον Ιούλιο;». Ο κ. Λοβέρδος έδωσε και το στίγμα της ρητορικής του κόμματός του στην πορεία προς τις εκλογές λέγοντας: «Εμείς που εφηύραμε το σκληρό ροκ,θα πάμε τώρα και στο heavymetal, μπαίνοντας στο παιχνίδι επί ίσοιςόροις».

Με αφορμή, πάντως, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών έπεσε στο τραπέζι πληθώρα θεμάτων που δεν είχαν καμία συνάφεια με το αντικείμενο, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «η χώρα θρηνεί και η εικόνα που δίνει η Βουλή είναι καφενείο τριτοκλασάτου τηλεοπτικού σταθμού». 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL