"Στο σταυροδρόμι της ΝΔ, το πρόβλημα δείχνει τη λύση"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΜΗΣ
 
“Κάποιος που δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις των κατεστημένων πόλων ιδιοτέλειας και εσωκομματικής επιρροής…”

Την άποψη του για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, καταθέτει μέσω social media, πρώην πρόεδρος του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Τσάμης πρ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και νυν πρόεδρος του πειθαρχικού του ΙΣΘ, γράφει ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σήμερα δεν εμπνέει και δεν πείθει. Μάλιστα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Διαβάστε αναλυτικά:
“Κακά τα ψέματα, η Νέα Δημοκρατία φθίνει. Δεν εμπνέει, δεν πείθει. Μέσα σε λίγα χρόνια απέτυχε να δείξει συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Οι πέντε συνεχόμενες εκλογικές ήττες οδήγησαν στην ανάγκη των εσωκομματικών εκλογών. Το πρόβλημα φαίνεται και είναι σύνθετο και δυσεπίλυτο. Αναζητείται ο νέος πρόεδρος που θα αναδιοργανώσει, θα συντονίσει και θα οδηγήσει τη ΝΔ τα επόμενα χρόνια. Η ανάγκη για σοβαρό σχέδιο και γρήγορες αποφάσεις προκύπτει από το αναντίρρητο γεγονός ότι η σημερινή ΝΔ είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος της. Κυρίως όμως αποτελεί πλέον μια ανάμνηση των προσδοκιών όλων εκείνων που εμπιστεύθηκαν πρόγραμμα και διακηρύξεις χωρίς να τις δουν να υλοποιούνται.
Η ΝΔ βολεύτηκε μιμούμενη τους αντιπάλους της οργανωτικά και επικοινωνιακά. Εφησύχασε αποκρύπτοντας τη σκληρή πραγματικότητα τόσο από τον εαυτό της όσο κι από τους πολίτες . Απέφυγε τον εσωτερικό διάλογο επαναλαμβάνοντας μονότονα και απογοητευτικά πως « δεν είναι τώρα η ώρα γι αυτά» και προτιμώντας τη συντήρηση των “παραγόντων” ως σημεία αναφοράς εσωκομματικής ισχύος και επιρροής .Οδηγήθηκε σε τέλμα και αδιέξοδα που κατεγράφησαν στις διαδοχικές εκλογές. Καλλιέργησε και ανέδειξε την τέχνη της δικαιολογίας της υπεκφυγής και της αποφυγής ανάληψης ευθυνών. Όμως αυτός ο τρόπος, οδηγεί από λάθος σε λάθος. Από αποτυχία σε αποτυχία. Διώχνει και δεν προσελκύει. Ξαναγυρίζουμε επομένως στη διατύπωση του βασικού προβλήματος: Ποιος μπορεί χωρίς βάρη κι εξαρτήσεις του παρελθόντος να επιχειρήσει να ανατάξει τη σημερινή Νέα Δημοκρατία;
Προφανώς κάποιος που δεν συνέπραξε, δεν συνήργησε, δεν συνυπήρξε με τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος. Κάποιος που δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις των κατεστημένων πόλων ιδιοτέλειας και εσωκομματικής επιρροής. Κάποιος που διαθέτει τις παραστάσεις και την αποφασιστικότητα, που φιλοδοξεί και έχει τον χρονικό και πολιτικό ορίζοντα να αλλάξει δημιουργικά και συνεκτικά τη ΝΔ ώστε να διατυπωθεί με λόγο πειστικό και όχι στείρο, το νέο πολιτικό πρόγραμμα της νέας Νέας Δημοκρατίας.  Όπως μάθαμε κι από το σχολείο, μόνο διαβάζοντας προσεκτικά κάθε σειρά, κάθε λέξη ενός προβλήματος μπορούμε να καταλήξουμε στη σωστή απάντηση. Έτσι και τώρα, οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες είναι πιθανές απαντήςεις αλλά οι τρεις από αυτές δεν είναι δυνατές λύσεις. Γιατί έχουν δοκιμασθεί κι έχουν χρεωθεί μερίδιο του παρελθόντος. Βαρύνονται είτε με τη σιωπή τους είτε με την πολυλογία τους, βαρύνονται με τις εμμονές είτε με την ευκολία μεταστροφών. Η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει το βάρος τους αυτό. Έχει ανάγκη από μια νέα αρχή με νέα αντίληψη λειτουργίας και ηγεσίας. Από το πρόβλημα οδηγούμαστε στη λύση. Αν ο Απόστολος Τζιζτζικώστας δεν ήταν υποψήφιος, θα χρειαζόταν να αναζητηθεί”