, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Στο στόχαστρο «παπαγάλων» και επαγγελματιών πατριωτών

Μεγάλες… πιένες έζησε η «Political» τις τελευταίες μέρες χάρη στα ρεπορτάζ της, τα οποία και αναπαράχθηκαν και αποτέλεσαν τροφή σχολιασμού από σχετικούς και άσχετους, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις τηλεοπτικές εκπομπές. Ιδίως το ρεπορτάζ που αφορούσε τον αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη, συζητήθηκε σε υπερθετικό βαθμό και στάθηκε αφορμή να εξαπολύσουν επίθεση κατά της «Political» υποστηρικτές και φίλοι του, οι οποίοι ωστόσο δεν επικεντρώθηκαν στο να απαντήσουν εξ ονόματός του στα όσα γράφουμε στο ρεπορτάζ, αλλά στο να στοχοποιήσουν την εφημερίδα, να της προσάψουν ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και να τη συσχετίσουν με πρόσωπα και καταστάσεις στο Πεντάγωνο. Και έθεσαν ως ακρογωνιαίο λίθο της υποστηρικτικής γραμμής τους το να «κολλήσουν» στην εφημερίδα αντεθνικά ελατήρια, θεωρώντας ότι ο στόλαρχος λόγω θέσης είναι υπεράνω κριτικής για να μη χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τους Τούρκους…

Σε ένα τεκμηριωμένο βάσει πληροφοριών ρεπορτάζ -κατά παραδοχή και των επικριτών που θέλουν… ΕΔΕ για το πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες- όλοι αυτοί διαπίστωσαν «αήθη επίθεση» και «άθλια και συκοφαντική δυσφήμηση» για τον αρχηγό, «επιζήμια για το εθνικό συμφέρον λασπολογία»-διαρροή απορρήτων πληροφοριών και την «Political» λειτουργούσα βάσει υποβολέα.

«Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» είναι η καταρχάς και καταρχήν απάντησή μας σε όλους όσοι μας επιτιμούν γιατί αποκαλύψαμε πληροφορίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν διαβαθμισμένες ως απόρρητες και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ζημία του έθνους, της ασφάλειας και της αμυντικής θωράκισής του. Αλλά μια και οι ίδιοι διαπίστωσαν «βαθιά λαρύγγια», ας αναζητήσουν εντός του οίκου τους τούς πληροφοριοδότες.

Και για αυτούς που έχουν υπερευαισθησίες και ανησυχούν μήπως το δημοσίευμα της «Political» φιλοξενηθεί στη… «Millyiet», δεν θυμόμαστε να επέδειξαν αντίστοιχη ευαισθησία σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα όσα είπε ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος περί απαγωγών και «δολοφονιών» μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές, που έγιναν σημαία από τα τουρκικά ΜΜΕ, ή για τις εμφανίσεις μουσουλμάνων βουλευτών στα κανάλια του Ερντογάν, στα οποία δυσφημούσαν τη χώρα με fake news περί δήθεν καταπάτησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους. Αφού έβγαλαν «πατριωτόμετρο» για να μετρήσουμε τον πατριωτισμό μας, τους ενημερώνουμε ότι είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μας εγκαλέσουν.

Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Κι ας πάμε λίγο στα δημοσιογραφικά, στα όσα μας καταλογίζουν συνάδελφοι και «συνάδελφοι», οι οποίοι και σαφώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Γιατί οι ίδιοι, στοχεύοντας επιλεκτικά αξιωματικούς, υπουργούς και πρωθυπουργούς, θεωρούν ότι κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία και πιστεύουν ότι έχουν κατ’ αποκλειστικότητα αυτό το προνόμιο. Και ενοχλούνται όταν άλλοι πραγματικά ερευνούν, μαθαίνουν και επιβεβαιώνουν στοιχεία του ρεπορτάζ, όταν αυτό στρέφεται κατά κάποιου τοτέμ της δικής τους δημοσιογραφικής αντίληψης.

«Τα καλά και συμφέροντα», κατά τας γραφάς, αφού όταν εξυπηρετεί το ρεπορτάζ παίρνει εύσημα, όταν όμως δεν εξυπηρετεί βρίσκεται στο στόχαστρο. Κλασικό παράδειγμα, η υποδοχή δύο ρεπορτάζ της «Political» από το militaire.gr, εξειδικευμένο site για την Άμυνα. «Άρθρο-βόμβα» χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ μας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το οποίο υιοθετεί ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από το ΥΠΕΘΑ για τις καταγγελίες που φιλοξενούμε. Από την άλλη, στην περίπτωση του ρεπορτάζ για τον αντιναύαρχο Λυμπέρη μάς κατονομάζει ως «βαποράκια» μηνυμάτων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά είπαμε, «τα καλά και συμφέροντα».

Η επίθεση κατά της «Political» είναι συντονισμένη και σε αυτήν πρωτοστατούν τα εξειδικευμένα μέσα για την Άμυνα, σε μια συντεχνιακή λογική που δεν μπορεί παρά να προβληματίσει. Γιατί ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτά τα ειδικά sites είναι που ζουν εδώ και χρόνια από τις διαφημίσεις των εξοπλιστικών εταιρειών, των περιβόητων «οπλάδων», εξυπηρετώντας με τη γραφίδα τους την πλευρά στην οποία βρίσκονται – και δεν είναι η «Political». Και είναι γνωστό τοις πάσι και πώς αποφασίζονταν τα εξοπλιστικά προγράμματα στο παρελθόν και πόσο στοίχισαν στους Έλληνες.

Αυτό που θέλουμε να διατρανώσουμε σε όλους τους τόνους είναι πως όσοι ψάχνουν «πληρωμένα παπαγαλάκια» να τα αναζητήσουν αλλού και όχι σε μια εφημερίδα, η οποία μπορεί και δημοσιεύει ό,τι πληροφορείται και θεωρεί πως πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες της, χωρίς να σκέφτεται αν θα στενοχωρηθούν εχθροί ή φίλοι.

Ως «κλείσιμο», μια συμβουλή για όσους φόρεσαν ή φορούν καπέλα με εθνόσημο και «κλάρες»: Μάθετε να ακούτε τους πολίτες, μάθετε πώς σας αντιμετωπίζει η κοινωνία, της οποίας είστε και εσείς μέλη, και αποφύγετε από καθέδρας διαπιστώσεις που απλώς μεγαλώνουν την αποξένωσή σας από τον κόσμο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL