, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τις αλλαγές στην ΚΑΠ ο Λ. Αυγενάκης

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο  στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9).

Ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι ξεκάθαρη η δήλωση και των 9 χωρών της EUMED-9 -μιας και υπήρξε κοινή δήλωση-ότι σαφώς πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, σαφώς είμαστε υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε το πεδίο να είναι πιο λειτουργικό και να επιστρέψουν οι αγρότες στο χωράφι εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών. Είναι αδιανόητο όλο αυτό το βάρος που έχει πέσει στις πλάτες τους. Γι’ αυτόν το λόγο, είμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό των αγροτών που διατυμπανίζουν ότι υπάρχει ζήτημα, υπάρχει κρίση ενεργειακή, ανησυχία για την κλιματική κρίση και ένα μεγάλο βάρος απ΄ αυτόν τον βραχνά, την δυσλειτουργία των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιβληθεί και εφαρμόζονται όπως εφαρμόζονται στην ΚΑΠ 23-27.

Η φωνή μου σήμερα το πρωί και η φωνή της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η φωνή της Ελλήνων αγροτών.

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μας σε μια πρόσφατη συνάντηση που έχει μαζί τους. Όλα όσα έγιναν τις εβδομάδες που πέρασαν, όλα όσο οργανωμένα και με σεβασμό στην υπόλοιπη κοινωνία έγιναν από τους αγρότες μας είναι εργαλείο, είναι όπλο για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την δικιά μας τη φωνή, την ελληνική φωνή στην καρδιά της Ευρώπης. Και για αυτόν το λόγο και δεν μένουμε άπρακτοι. Μόλις προχθές Παρασκευή απευθύνθηκα εγγράφως για να καταθέσουμε στις 10 του Μάρτη τυχόν δομικές αλλαγές που προτείνουν για την ΚΑΠ 23-27 τόσο η ΕΝΠΕ, τόσο η ΚΕΔΕ, τόσο οι διεπαγγελματικές Οργανώσεις, οι Ενώσεις, τα τριτοβάθμια Όργανα του Πρωτογενή τομέα, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Απευθύνθηκα στα πολιτικά κόμματα, να μας καταθέσουν τι προτείνουν για να πάμε ενωμένοι και ως μια γροθιά- όπως πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις- για το καλό των αγροτών μας και σε συντονισμό με τις συμμαχίες τις οποίες έχουμε χτίσει να διεκδικήσουμε δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 23-27.Σ΄αυτήν την προσπάθεια- που είναι κοινή επαναλαμβάνω-δεν χωράνε, αυτήν την ώρα, αντιπολιτευτικές κινήσεις. Θέλουμε συμμαχίες πραγματικές και στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.