, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Το ρευστό πολιτικό κλίμα που δημιουργούν οι διεθνείς εξελίξεις αλλά και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη χώρα μας μετά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, βγάζουν εκ νέου από το συρτάρι της κυβέρνησης το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως για πρώτη φορά δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γιάννης Οικονόμου, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο», καθώς η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, ενώ δεν πιστεύει στις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει αναποτελεσματικές.

Η ΝΔ διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που θα ισχύσει όμως από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ούτως ή άλλως ο κυβερνητικός σχεδιασμός έκανε λόγο για διπλές κάλπες λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, με το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο έως αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως άμεσα θα προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε το κυβερνών κόμμα. Όμως, για να υπάρξει έστω και οριακή αυτοδυναμία,απαιτείται ποσοστό άνω του 37% ή κυβερνητική συνεργασία.

Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας

Ο «αρχιτέκτονας» του συγκεκριμένου νόμου Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. «Πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Δεν σκέφτομαι αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά σκέφτομαι την κυβερνητική σταθερότητα. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως στην περίπτωση που προταθεί να επιστρέψουμε στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να το στηρίξουν. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας με το συγκεκριμένο σύστημα ανέβηκε στην εξουσία, ενώ πρόσθεταν πως από τη στιγμή που δηλώνει με βεβαιότητα πως το κόμμα του θα έρθει πρώτο, τότε θα μπορέσει να κυβερνήσει με ευρεία πλειοψηφία.

Από την άλλη, η κίνηση αυτή θα βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς δεν θα τεθεί το ερώτημα με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί. Παράλληλα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να είναι και ένας μοχλός πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να οδεύει προς την Κουμουνδούρου. «Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν έχουν μέτρο, γι’ αυτό είναι ικανοί να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο», σημείωναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ζητούμενο για το Μαξίμου είναι η κυβερνητική σταθερότητα, από την οποία έχουν προέλθει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και σημαντικές επενδύσεις, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, οι οποίες να μπορούν να παίρνουν αποτελεσματικές αποφάσεις. Αντίστροφα, ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποτέ θα ανακοινωθεί

Το γεγονός πως η χώρα έχει μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο περιορίζει τα χρονικά περιθώρια, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όλα, πιθανότατα, θα ξεκαθαρίσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και η απάντηση που θα δώσει θα καθορίσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού απέναντι στο επίμαχο ζήτημα.

Επί του παρόντος στο Μαξίμου ρίχνουν όλο το βάρος στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που θα εξαγγείλει το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.