18:39, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Στο… τραπέζι τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που διαπιστώθηκαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι ο πρωθυπουργός, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά. Παράλληλα ετοιμάζονται να αποκρούσουν τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται από την αντιπολίτευση, απαντώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα σε κάθε ερώτημα που θέτουν.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Μαξίμου αποφεύγουν να σηκώσουν τους τόνους παρά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καθώς εκτιμούν πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή απαιτείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις τέσσερις αλλαγές που ανακοίνωσε για την ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλίδων στις νόμιμες επισυνδέσεις, αναμένει πλέον τις προτάσεις των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Περίεργες εμμονές Ανδρουλάκη

Στο Μαξίμου εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες για το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του, ενώ εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για το κακόβουλο λογισμικό Predator, αν καιoκυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως καμία δημόσια αρχή ασφαλείας δεν το χρησιμοποιεί. «Ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμία θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το Κοινοβούλιο ούτε από τις δημόσιες αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί από τους θεσμικούς φορείς και εκείνος το αρνείται. Όπως έπραξε και με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. «Καλούμε τον κύριο Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες πριν ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπου και εκεί θα συζητηθούν θέματα», επανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί τρεις μήνες το κινητό του τηλέφωνο.

Θα ανακατέψει την τράπουλα;

Η άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο επανέφερε τα σενάρια ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης προς την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη στο τραπέζι του πρωθυπουργού, αλλά, όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα πράξει όταν θα επιστρέψει μετά τις ολιγοήμερες διακοπές. «Γαλάζιοι» βουλευτές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και την ημέρα της αποπομπής του διοικητή της ΕΥΠ και της παραίτησης του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, ωστόσο, μέσω διαρροών κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο πως ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.

Η ερμηνεία για τη θέση της ΠτΔ

Η αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας, που σε παρέμβασή της για το ζήτημα των παρακολουθήσεων έκανε λόγο για την «ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις», προκάλεσε συζητήσεις, καθώς έρχεται να προστεθεί στα όσα υποστήριξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, που μίλησε για «σκοτεινές» δυνάμεις εκτός Ελλάδας και για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μια αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη», ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL