, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στρατηγική «Ελλάδα 2.0»

Παρά τα δεδομένα -και τα όποια- ζητήματα δυσλειτουργίας και προβληματικής υλοποίησης που παρουσιάζει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να ισχυριστεί -στα σοβαρά και όχι σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής υστερίας- ούτε ένας ότι πρόκειται για «κυβέρνηση σε αποδρομή».

Ακόμη και αν θέλει να αγνοήσει κάποιος τις δημοσκοπήσεις, που αν μη τι άλλο δείχνουν μια ολοφάνερη τάση ευρείας εκλογικής επικράτησης της ΝΔ, δεν μπορεί να μη συμφωνήσει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που κινείται σε έναν ευδιάκριτο άξονα. Και τούτο, ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί οποιοσδήποτε με τη στρατηγική και τις επιλογές της. Ο άξονας αυτός είναι: στήριξη, ενίσχυση, σχεδιασμός.

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να φάνηκε ως διεκπεραιωτική ή τυπική διαδικασία, αλλά ήταν εξόχως αποκαλυπτική των σχεδιασμών, των προθέσεων και της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι συνέβη; Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τόσο ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες στο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο ότι τα «καλά μηνύματα» και η βελτίωση των σκληρών δεικτών στον τομέα της οικονομίας «συγκρούονται» με την εύλογη κοινωνική δυσφορία λόγω της πολυεπίπεδης διεθνούς κρίσης, εστιάζουν στην προώθηση -και πολιτική αλλά και επικοινωνιακή- μέτρων και παρεμβάσεων με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Και η μόνιμη επωδός είναι και θα είναι «η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου – δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο – επιστρέφουμε το μέρισμα ανάπτυξης με δίκαιο τρόπο και πρώτα στους πιο αδύναμους».

Αυτή η στρατηγική αποτελεί τον πρώτο παράγοντα του άξονα, «τη στήριξη»: από τη δέσμη των 31 μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας έχει ήδη ψηφιστεί το 1/3, ενώ -εφαρμόζοντας τον δεύτερο άξονα περί «ενίσχυσης»- αναμένεται να δρομολογηθεί τις επόμενες 40 μέρες και μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων σειρά νέων ρυθμίσεων στο πιο πάνω πλαίσιο. Και όλα αυτά τα μέτρα είναι ο δεύτερος πυλώνας κατά της ακρίβειας, που συμπληρώνουν και ενισχύουν το εθνικό πρόγραμμα της ενεργειακής στήριξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αμέσως μετά τις γιορτές -αρχές του 2023- αναμένεται άλλο ένα πακέτο παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε συντάξεις, νέα αύξηση κατώτατου μισθού, εισφορά αλληλεγγύης κ.ά.

Όλα αυτά τα κύματα των παρεμβάσεων δεν εντάσσονται στον προεκλογικό σχεδιασμό, καθώς δεν πρόκειται -όπως επί παραδείγματι έγινε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη 13η σύνταξη- για ευκαιριακές ρυθμίσεις αλλά για μόνιμες παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό και δημοσιονομικό αποτύπωμα. Και μάλιστα έχουν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της 86ης ΔΕΘ…

Σε δύο σημεία πρέπει να δώσουμε σημασία: πρώτον, ότι η βελτίωση της οικονομίας και η πτώση των τιμών φυσικού αερίου μπορεί να δημιουργήσουν και νέο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες παρεμβάσεις το α’ τετράμηνο του 2023.

Και, δεύτερον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με τις μόνιμες παρεμβάσεις (αυξήσεις μισθών, συντάξεων, μειώσεις φόρων κ.λπ.) όσο και με τις πρωτοβουλίες που εξαγγέλλει ήδη προετοιμάζει την επόμενη τετραετία. Δεν είναι τυχαία η προχθεσινή παρουσίαση στο Υπουργικό από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη τής προόδου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Πρόκειται για ένα σχέδιο που όχι μόνο φέρνει την Ελλάδα στην πρωτοπορία των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ με τις επιδόσεις της, αλλά αποτελεί και τη γέφυρα για τη μετάβαση από την Ελλάδα της κρίσης στην αυτοδύναμη Ελλάδα της σταθερότητας. Διότι ποιο είναι το ζητούμενο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και το διατρανώνει με το σύνθημά της η ΝΔ; Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.