, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Συγκρούσεις και… υπαρξιακά λόγω Λάσκαρη

του Βαγγέλη Στολάκη

Στα όρια της… βρίσκεται η δημοτική παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη μετά την απόφαση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού να εντάξει στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης των «Δημητρίων» τη θεατρική παράσταση «Ρόουζ» της Ζωής Λάσκαρη και τις παραστάσεις «Χρυσή Πόλη και «Ραχήλ» στον κύκλο «100 χρόνια Εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη». Οι δημόσιες τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά και στελεχών της «Πρωτοβουλίας» που αντιδρούν πολλαπλασιάζονται, το χάσμα στους κόλπους της δημοτικής ομάδας μεγαλώνει, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που μιλούν για «ανάγκη προσδιορισμού νέου πολιτικού στίγματος» της παράταξης.

Αφορμή στάθηκε η νέα παραίτηση μέλους της τριμελούς οργανωτικής επιτροπής των «Δημητρίων». Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Λαζαρίδη, πιανίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής. «Θεωρώ ηθική υποχρέωσή μου να σας δηλώσω και τη δική μου παραίτηση από την καλλιτεχνική επιτροπή, εφόσον αυτή αποτελεί όργανο ενιαίο, με τρία αναπόσπαστα μέλη που κλήθηκαν και συνεργάστηκαν για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης στην επιστολή του προς τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σπύρο Πέγκα.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση της κ. Ιφιγένειας Ταξοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «πιέσεις που τις ασκήθηκαν», καθώς η ίδια «σε καμία περίπτωση δεν συμπεριέλαβε τις συγκεκριμένες προτάσεις στο θεατρικό πρόγραμμα που κατέθεσε».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας σε ανακοίνωσή του ανέφερε «αδυνατώ να κατανοήσω τον χρόνο και τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής του». Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της κ. Ταξοπούλου ο κ. Πέγκας επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Έτσι, η…τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή των «Δημητρίων» αποτελείται πλέον μόνο από τον χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο, στενό συνεργάτη της αδελφής του Σπύρου Πέγκα και ο οποίος συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση με δική του παράσταση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζητά την απόσυρσή της για λόγους δεοντολογίας.

Σε αναζήτηση… πολιτικής

Οι παραιτήσεις των κκ. Ταξοπούλου και Λαζαρίδη είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξουν μέτωπα στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη με τους δημοτικούς συμβούλους και τα στελέχη της παράταξης να κάνουν λόγο για «χάσμα» και την «ανάγκη προσδιορισμού νέου πολιτικού στίγματος».

Το χορό των αντιδράσεων «έσυρε» πρώτος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος μέσω facebook ζήτησε «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση εφ´ όλης της ύλης» και σχολίασε πως «αποκολλώνται σημαντικές ψηφίδες της δημιουργικής προσπάθειας που αναλάβαμε ως Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου ενόχλησε συγκεκριμένα στελέχη της διοίκησης, μεταξύ αυτών τους Σπύρο Πέγκα, Χασδάι Καπόν και Καλυψώ Γούλα.

Ακολούθησε μακροσκελής ανακοίνωση της κοινοτικής συμβούλου Ελένης Χοντολίδου, η οποία επίσης μέσω facebook χαρακτηρίζει την παράσταση της Ζωής Λάσκαρη «αμφιβόλου ποιότητας», σχολιάζει πως το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με «αφέλεια και η ελαφράδα» και βάλει κατά του δημάρχου αναφέροντας «δεν γνωρίζω γιατί μας περισσεύουν οι ικανοί, νέοι και ειδικοί σύμμαχοί μας, τους οποίους ο δήμαρχος στέλνει ελαφρά τη καρδία στο… μοναστήρι».

Σημειώνεται, πως ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης αναφορικά με τις δυο παραιτήσεις σχολίασε «οποιαδήποτε παραίτηση είναι αποδεκτή. Το μοναστήρι να είναι καλά». Οι δηλώσεις του δημάρχου φαίνεται πως ενόχλησαν αρκετούς δημοτικούς συμβούλους μεταξύ αυτών τους Στέλιο Κανάκη, Μαίρη Ακριτίδου, Πέτρο Λεκάκη και Δήμητρα Αγκαθίδου. «Πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη. Πρέπει να υπάρχει ένα γενικό στρατηγικό σχέδιο και όχι ο κάθε αντιδήμαρχος να πράττει αυτοβούλως» αναφέρει στην «Κ» η κ. Αγκαθίδου, η οποία συμπληρώνει πως «πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πολιτικό στίγμα της Πρωτοβουλίας».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η κ. Έλλη Χρυσίδου, που τονίζει πως «οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει» ενώ αφήνει να εννοηθεί πως η πολιτική της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης δεν εκφράζει πλέον τη δημοτική ομάδα. Υπενθυμίζεται πως η ίδια πέρσι καταψήφισε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το πρόγραμμα των «Δημητρίων», ενώ φέτος απείχε από την ψηφοφορία.

«Ατυχές» χαρακτηρίζει από την πλευρά του το περιστατικό ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Τελίδης και συμπληρώνει πως «οι λάθος χειρισμοί δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο των αντιδημάρχων».

Στροφή προς κεντροδεξιά;

Την ίδια ώρα, επιλογές της διοίκησης (όπως του Σταύρου Ανδρεάδη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, συμμετοχή της Ζωής Λάσκαρη– πρώην δημοτικής συμβούλου Αθηνών εκλεγμένης με το Δημήτρη Αβραμόπουλο και σύζυγος του Α. Λυκουρέζου, πρώην βουλευτή της ΝΔ στα φετινά Δημήτρια) δημιουργούν την εντύπωση στο εσωτερικό της παράταξης πως ο Γιάννης Μπουτάρης επιχειρεί άνοιγμα στον κεντροδεξιό χώρο με φόντο τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι γνωστό άλλωστε πως το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη δεν έχει την ίδια δυναμική με το παρελθόν, όπως γνωστό είναι και το γεγονός πως οι σχέσεις του δημάρχου με τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία στήριξε την Πρωτοβουλία, έχουν τραυματιστεί εξαιτίας των δηλώσεων Μπουτάρη προ εθνικών εκλογών πως η «διοίκηση στηρίζει ΠΑΣΟΚ και Βαγγέλη Βενιζέλο».

Από την πλευρά του πάντως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας σχετικά με τις παραιτήσεις των κκ. Ταξοπούλου και Λαζαρίδη σχολίασε πως «είναι βέβαιο ότι η θητεία Μπουτάρη και των συνεργατών του θα μείνει στη ιστορία της Θεσσαλονίκης ως μελανή κηλίδα, ως η διοίκηση των κολλητών, των υμετέρων, ως η διοίκηση της εγκατάλειψης , απαξίωσης και υποβάθμισης θεσμών άμεσα συνδεδεμένων με την πόλη της Θεσσαλονίκης».

#Tags: ΠΑΣΟΚ