Συμμαχία Ελλάδας με 14 κράτη για πλαφόν στη χονδρική αερίου
Στην πρώτη γραμμή του αυριανού Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα βρεθεί το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου μετά την κίνηση τεσσάρων κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να στείλουν επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας της να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
Ταυτόχρονα, η αυριανή ατζέντα περιλαμβάνει και την αμιγώς ελληνική πρόταση περί Ευρωπαϊκού Ταμείου, όπως αναλύεται σε επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που έστειλε προς ημερών στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και την επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον.
Το ευρωπαϊκό μπλοκ για το πλαφόν
Η επιστολή για το πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και την προσυπογράφουν ακόμη 11 κράτη-μέλη, διαμορφώνοντας ένα μπλοκ δεκαπέντε κρατών-μελών που ζητούν σαφή πρόταση της Κομισιόν, βλέποντας πως η «πολυπόθητη» αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου δεν έρχεται.
Ειδικότερα, υπέρ του εν λόγω αιτήματος έχουν ταχθεί οι υπουργοί ενέργειας της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, τη Λετονίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο Έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.
«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή των κρατών-μελών προς την Κομισιόν.
Τα 9 δισ. ευρώ ετησίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Το έτερο «ελληνικό» ζήτημα στην αυριανή ατζέντα του Έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου. Ο κ. Σκρέκας προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος, ύψους 10 €/θερμική MWh, που θα μπορούσε να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 €/θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, με βάση την κατανάλωση του 2021.
Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL