10:16, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

Συμβιβασμό επιχειρεί η κυβέρνηση της Τσεχίας – Αφήνει έκθετο τον προκλητικό Ζέμαν

τσεχια ζεμαν
Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση της Τσεχίας μετά τη χθεσινή απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να ανακαλέσει τον πρέσβη της χώρας μας στην Πράγα, Παναγιώτη Σαρρή, λόγω των πρόσφατων νέων προκλητικών δηλώσεων  του προέδρου της Τσεχίας κατά της Ελλάδας.
«Οι δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν για την Ελλάδα δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της  χώρας» διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Τσέχος ομόλογος του, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα το μεσημέρι μετά από πρωτοβουλία της τσεχικής πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο κ. Ζαοράλεκ εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τσέχος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας»  προσθέτοντας ότι «είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».
Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία ενώ προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί την Πράγα.
Ο εκπρόσωπος του Μίλος Ζέμαν ωστόσο σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης είχε δηλώσει  νωρίτερα ότι  ο Τσέχος Πρόεδρος θα συνεχίσει να στηρίζει την άποψή του περί Grexit.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα αντέδρασε τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μίλος Ζέμαν ενώ πρόσεθεσε ότι ο Πρόεδρος επιμένει στην άποψή του, την οποία και θα συνεχίσει να παρουσιάζει δημόσια.
Ερωτηματικό αποτελεί πάντως η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Τσέχος πρόεδρος την ώρα που έκανε τις δηλώσεις κατά της χώρας μας.  Δεν αποκλείεται  οι δηλώσεις αυτές να έγιναν υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς είναι γνωστή η αδυναμία του κ. Ζέμαν στη βότκα, γεγονός που τον έχει εκθέσει αρκετές φορές διεθνώς.
Πηγή:enikos.gr