, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συναντήσεις Τρεμόπουλου για τη ρύπανση με Τζιτζικώστα και Σ. Δημητριάδη

Την ανησυχία των οικολόγων για το ζήτημα της αυξημένης ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος στον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και στον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωκράτη Δημητριάδη.

«Η Θεσσαλονίκη έχει καταστεί πρωταθλήτρια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, γεγονός που επιβαρύνει τις επιπτώσεις από τον covid-19 και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και τους πρόωρους θανάτους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα και στην Κομισιόν ως ευρωβουλευτής. «Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ την Ελλάδα για συστηματικές υπερβάσεις των επιπέδων αιωρούμενων μικροσωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ετήσιος μέσος όρος σε συγκέντρωση μικροσωματιδίων βρέθηκε 2,3 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Θέσαμε το ζήτημα στην Περιφέρεια και τον κεντρικό Δήμο, μαζί με προτάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας μας. Και θα συμβάλουμε έμπρακτα στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην πόλη και το περιαστικό δάσος», κατέληξε.

Αφορμή των συναντήσεων για τους «Πράσινους» της Θεσσαλονίκης ήταν οι αυξημένες τιμές σε όλους σχεδόν τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης, που εποπτεύουν και η Περιφέρεια και ο κεντρικός Δήμος. Οι αυξημένες τιμές για τα μικροσωματίδια PM10 συνεχίζονται και αυτή βδομάδα στους σταθμούς μέτρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Λαγκαδά και στο Δημαρχείο, όταν λειτουργούν και όταν μετρούνται όλοι οι ρύποι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που κατέγραψε υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής για τα μικροσωματίδια PM10 στους σταθμούς μέτρησης «Αγίας Σοφίας», «Κορδελιού» και «Σίνδου» την περασμένη βδομάδα και ανάρτησε συστάσεις προς τα άτομα αυξημένου κινδύνου, για να περιορίσουν την έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, αυτή τη βδομάδα δεν το έπραξε.

Ο κ. Α. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι εκτιμά την αυξανόμενη ευαισθησία και το «πράσινο κύμα» σε όλη την Ευρώπη, που δεν αποτυπώθηκε όμως στις αποφάσεις της Γλασκόβης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει επτά σταθμούς μέτρησης (Αγ. Σοφίας, ΑΠΘ, Καλαμαριά, Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Πανόραμα, Σίνδος), ενταγμένους στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και σύντομα θα προστεθούν άλλοι τρεις.

Ο αντιδήμαρχος Σωκ. Δημητριάδης δήλωσε πως θα αναβαθμίσει το σύστημα ενημέρωσης των πολιτών όταν εμφανίζονται αυξημένοι ρύποι στην ατμόσφαιρα και ότι σημασία έχει η πρόληψη. Και δήλωσε πως ο Δήμος είναι ανοιχτός σε προτάσεις και συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για δενδροφυτεύσεις στην πόλη και το δάσος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.