, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Συνάντηση δημάρχου Καλαμαριάς με βουλευτές της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν την δημιουργία των απολυμαντηρίων

Τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη επισκέφτηκαν στο γραφείο του, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου βουλευτές, της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του κ. Δαρδαμανέλη, για το θέμα της Πλαζ Αρετσούς και την ιστορικότητα των απολυμαντηρίων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς Ελένη Φύκα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, και Β Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης -ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης- και Θόδωρος Καράογλου. Επίσης ο κύριος Γιώργος Αμανατίδης βουλευτής Κοζάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικοινώνησαν τηλεφωνικά κ πολλοί άλλοι βουλευτές οι οποίοι λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο δημαρχείο.

Τα απολυμαντήρια ήταν ο χώρος στην Αρετσού, όπου οδηγούνταν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, προκειμένου να απολυμανθούν, πριν εισέλθουν στην Καλαμαριά αρχικά και να μεταφερθούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας στη συνέχεια. Οι αναμνήσεις και οι περιγραφές είναι πολύ έντονες ακόμη και σήμερα, καθώς ο χώρος είναι συνδεδεμένος με πολύ πόνο και ταυτισμένος με τους πρόσφυγες εκείνης της εποχής.

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων και η Καλαμαριά, ως γνήσια προσφυγομάνα, οφείλει να αναδείξει την ιστορία της, η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία των ανθρώπων, που πέρασαν από τα απολυμαντήρια, κι από το μηδέν ξεκίνησαν μία καινούργια ζωή. Η στήριξη των βουλευτών μας στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντική για τον αγώνα που δίνουμε για να μας παραχωρηθεί ο χώρος της Παζ Αρέτσου κ εκεί να δημιουργηθεί ένα μνημείο ώστε να αναδειχθούν τα απολυμαντήρια ως σημείο αναφοράς, ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας που παρόλο που πόνεσαν κ υπέφεραν έφεραν προκοπή και άνθιση στη νέα τους πατρίδα”, δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.