, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου.

Στη συνάντηση, τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, πρέσβης ‘Αννα – Μαρία Μπούρα, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κυπριακού λαού στη δοκιμασία που βιώνει ο ελληνικός λαός ενάντια στην πύρινη λαίλαπα και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία πλήρους συντονισμού των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου του ΟΗΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και υπό το φως της προοπτικής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει συμπληρωματικό ρόλο, ενισχυτικό των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σημειώνοντας την εποικοδομητική συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία, όπως ανέφερε, συζητήθηκε το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών, με συγκεκριμένα ορόσημα την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Οκτώβριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ύπαρξης κινητικότητας με συγκεκριμένα παραδοτέα και επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή θετική ατζέντα έναντι της Τουρκίας είναι σταδιακή και αναστρέψιμη.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για στήριξη και περαιτέρω προώθηση των στόχων των δύο κρατών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα Πρωθυπουργό για νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής για σημαντικά ζητήματα καθώς και για όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς της κ. Δημητρίου στην ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των φαινομένων της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της στοχοποίησης πολιτικών προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που αποθαρρύνει και αποτρέπει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους από την ενεργό ανάμειξή τους στην πολιτική ζωή.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ