ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλά ποσοστά, υψηλά ντεσιμπέλ
Το πρώτο κομμάτι της προεκλογικής «πορείας προς τον λαό», που ξεκίνησε με την απόσυρση των βουλευτών του από τις ψηφοφορίες της Βουλής και με τις δύο συγκεντρώσεις σε Περιστέρι και Πάτρα, ολοκλήρωσε με τη χθεσινοβραδινή του ομιλία σε συγκέντρωση στο Ιβανώφειο ο Αλέξης Τσίπρας.
Και αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποσύρθηκαν από τις διαδικασίες της Βουλής, σήμερα επιστρέφουν για να πάρουν μέρος στη διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης για το «μπλόκο» στα «θραύσματα» της Χρυσής Αυγής, δηλαδή το μόρφωμα που συνεχίζει να διατηρεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε εκείνο που έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Λαγός, αλλά κυρίως σε αυτό που δείχνει να έχει αναπτύξει δυναμική που θα μπορούσε να το βάλει στη Βουλή, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και αν δεν αλλάξει κάτι στη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση. Και αυτό καθώς, όπως εξηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου, υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος. Αφενός αφήνει ανοιχτή την πόρτα για παρερμηνείες και εφαρμογή σε κόμματα που δεν έχουν σχέση με τον νεοναζισμό, αφετέρου παραδίδει στον Άρειο Πάγο εξουσίες που δεν του αρμόζουν.
Ακόμη βέβαια και αν η νομοθετική ρύθμιση ήταν άρτια, αναρωτιέται κανείς πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ψηφίσει έναν νόμο που έχει σκοπό να «θωρακίσει την Ελληνική Δημοκρατία» από κοινού με το κόμμα και τον πρωθυπουργό τους οποίους καταγγέλλει για «εκτροπή». Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα όχι μόνο δεν ρίχνουν τους τόνους σε αυτό το κομμάτι της κριτικής τους, αλλά αντίθετα υιοθετούν και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής τα όσα λέγονται σε κομματικές συγκεντρώσεις.
Η φράση του Σπίρτζη που προκάλεσε αντιδράσεις
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η «Political», «σκληραίνουν» ακόμη περισσότερο τον λόγο τους, παγιδευμένα στην τακτική της έντασης που επέλεξαν και δεν έχει γυρισμό τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες. Έτσι, ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης, ανέφερε ότι «θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο».
Η φράση προκάλεσε αντιδράσεις, όπως και εκείνη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση και δήλωσε πως αν η πρόταση για «προοδευτική διακυβέρνηση» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδωθεί, θα φταίνε το «πιασμένο» ΠΑΣΟΚ και το «κολλημένο» ΚΚΕ. Πόσο όμως απέχουν όσα ειπώθηκαν από τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα που ρίχνει και ξαναρίχνει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης»;
Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πάντως μοιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, να στρέφει την προσοχή στην εξασφάλιση -μέσω της συσπείρωσης σε μια αντιδεξιά γραμμή- του 31,5% που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και όχι στην απόσπαση του «κεντρώου» ακροατηρίου από την επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν εκείνο που του εξασφάλισε -τουλάχιστον την πρώτη- κυβερνητική θητεία τον Ιανουάριο του 2015. Η αντίφαση εδώ είναι προφανής. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να συνεγείρει το κεντρώο ακροατήριο, θέτοντας το ζήτημα της δημοκρατίας με αφορμή τις παρακολουθήσεις, τακτική που δεν είναι παράδοξη, από την άλλη όμως το κάνει σε τόνους και ένταση που οι κεντρώοι ψηφοφόροι μοιάζουν να μην εκτιμούν ιδιαίτερα.
Συνεχίζει το… μαστίγιο στο ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται -και αυτές είναι και οι πληροφορίες- πως θα επιστρέψει στο «καρότο» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει με «μαστίγιο» μέχρι τέλους. Από το Περιστέρι κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να «αφήσει κατά μέρους τον ανιστόρητο διμέτωπο», χωρίς πάντως να ονοματίσει το ΠΑΣΟΚ ή τον επικεφαλής του. Αντίθετα, στην Πάτρα δεν άφησε τίποτα στη φαντασία, λέγοντας πως η μετεκλογική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ «δεν είναι ηθικά αδιανόητη, θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητη» και αυτό καθώς «δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, του Βορίδη, του Πλεύρη, του Γεωργιάδη και εσχάτως και του Καρατζαφέρη».
Αυτό πάντως που δεν ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξανακάνει το -σύμφωνα με εκείνον- πολιτικά… αδιανόητο. Όντας τότε κόμμα όχι του 10% που είναι σήμερα, αλλά του 44%, το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τους Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη αλλά ακόμη και με τον Καρατζαφέρη. Η επιλεκτική μνήμη του Αλέξη Τσίπρα ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το… μισό ΠΑΣΟΚ του 2011 σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL