, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η απελπισία με τις δημοσκοπήσεις και τα δήθεν κρυφά γκάλοπ

Η κατάσταση στο επιτελικό γραφείο της Κουμουνδούρου είναι απελπιστική, αφού το ένα μετά το άλλο τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αλλά ούτε καν κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις της MARC και της MetronAnalysis δείχνουν τη διαφορά από 8 έως 10 μονάδες και στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αναζητούν γραμμές άμυνας έναντι των δημοσκοπήσεων… Ήδη από την Κουμουνδούρουέχουν δώσει κεντρική οδηγία στα στελέχη που βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές να ισχυρίζονται ότι το κόμμα έχει«μυστικά γκάλοπ» με τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του στατιστικού λάθους, στο 3% με 4% δηλαδή.

Προφανώς κινούνται στη λογική αυτού που είχε πει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. «Εμείς παρακολουθούμε τα γκάλοπ των καφενείων και της λαϊκής αγοράς», είχε πει και στη ΔΕΘ πρόσφατα. Παράλληλα σχολιάζουν ότι ένας παράγοντας των δημοσκοπήσεων που δεν περνά απαρατήρητος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων.

Η ανάλυση που κάνει η Κουμουνδούρου είναι πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν θα γείρουν προς τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκτιμάται πως αυτή η δυσφορία θα ενταθεί. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μάχονται προς την υπεράσπιση της απλής αναλογικής και να δηλώνουν ακόμα και τώρα ότι δεν είναι ένα σύστημα που εγκλωβίζει τη χώρα σε πολιτική αστάθεια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL