, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η μη αποδοχή της ήττας και το «κουμπί πανικού»

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περιοδεία του στην Καλλιθέα το Σάββατο ότι «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές» σήμανε «συναγερμό» στα κομματικά επιτελεία και δη στην Κουμουνδούρου.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Όχι βέβαια ότι τα όργανα που ήταν προγραμματισμένα να συνεδριάσουν τη Δευτέρα θα συζητούσαν περί… ανέμων και υδάτων, όμως πλέον, εκτός από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπήρχε και μια φράση του ίδιου του πρωθυπουργού που «δείχνει» προς την πρόωρη κάλπη.

Ήδη, άλλωστε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ακόμα και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ οι ίδιοι διατείνονται πως οι κάλπες θα έπρεπε να έχουν στηθεί… χθες, χρεώνοντας στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του την πολυδιάστατη κρίση.

«Γιατί -με τα υπάρχοντα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις- να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επισπεύσει την προσφυγή στις κάλπες;», θα αναρωτηθεί κάποιος και δεν θα έχει άδικο. Αν υποθέσει πως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τις κάλπες και μάλιστα άμεσα, τότε οι πιθανές εξηγήσεις είναι δύο.

Η μεν πρώτη είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πεισθεί από τους συμβούλους του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την «ψαλίδα» με τη Νέα Δημοκρατία και η διαφορά τους στην πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, που δεν θα δώσει κυβέρνηση, θα δημιουργήσει προοπτικές ανατροπής στις δεύτερες εκλογές. Τα ίδια, άλλωστε, του έλεγαν οι σύμβουλοί του και το 2019 και είχαν καταφέρει να τον πείσουν, με τον κ. Τσίπρα να επιλέγει να μην πάει σε διπλές κάλπες (ευρωεκλογές και εθνικές), πιστεύοντας ότι βρίσκεται πίσω από τον Μητσοτάκη δύο ή τρεις μονάδες.

Όταν η κάλπη έβγαλε… δεκάρι, ο κ. Τσίπρας σύρθηκε στις εθνικές εκλογές, αναγκαζόμενος να παραδώσει την εξουσία μια ώρα αρχύτερα, διατηρώντας όμως ένα αξιοπρεπές 31,5% πάνω στο οποίο θα μπορούσε να «χτίσει». Όσο για τους κακούς συμβούλους που τον έσπρωξαν σε αυτές τις επιλογές; Βλέπουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με το… κιάλι. Δεν πήραν, όμως, μαζί τους και τις κακές συνήθειες της παραπληροφόρησης του αρχηγού τους.

Η τέταρτη και «φαρμακερή»

Η δεύτερη εξήγηση είναι ο κ. Τσίπρας να γνωρίζει ότι χάνει τις εκλογές και να ετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Πρόκειται, άλλωστε, για μια κανονικότητα πλέον στις «μάχες» του πρώην πρωθυπουργού με τον διάδοχό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αν στις πρώτες τρεις ήττες δεν κουνήθηκε… φύλλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι τόσο σίγουρος για την τέταρτη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεν απόλυτος κυρίαρχος προς το παρόν στο κόμμα του, έχοντας, μάλιστα, καταφέρει στο πρόσφατο συνέδριο να περιορίσει αισθητά την εσωκομματική του «αντιπολίτευση», όμως αργά ή γρήγορα και υπό το βάρος των συνεχόμενων ηττών, νομοτελειακά θα αμφισβητηθεί.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να βλέπει σαν «βαρίδια» κάποιους από τους παλιούς του συντρόφους στους οποίους πιθανότατα και θα χρεώσει την επικείμενη ήττα, αν όχι δημόσια, τουλάχιστον στις εσωκομματικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει να προωθεί σε καίριες θέσεις -στο κόμμα και τα ψηφοδέλτια – τεχνοκράτες που θα τον πλαισιώνουν σε ένα κόμμα που την επαύριον των εκλογών του 2023 θα θέλει να θυμίζει όσο γίνεται λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου του 2015 και πιθανότατα αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο προσόν του στην προσπάθεια να επιστρέψει κάποια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας πολώνει το κλίμα με οποιοδήποτε μέσον, προκειμένου να καταστήσει την ήττα διαχειρίσιμη για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο, για αυτό και στην Κουμουνδούρου έχουν πατήσει στην κυριολεξία το «κουμπί πανικού» και βάλλουν κατά ριπάς και προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL