, Τρίτη
28 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση «Φρανκενστάιν»

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να «απορρίπτουν» το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο λόγος τους, όμως, άλλα προδίδει.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι,στην πρώτη του προεκλογική ομιλία μπροστά στους οπαδούς του κόμματός του, μίλησε για «καθαρή νίκη» στις εκλογές, θέτοντάς την προφανώς ως έναν-μάλλον υπερφίαλο- στόχο εσωτερικής κατανάλωσης και σίγουρα όχι ως εκτίμηση.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μια νίκη που θα δώσει όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα για μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, για μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας και της παρακμής».

Η… ορολογία Τσίπρα

Με τον όρο «κυβέρνηση των νικητών» θέλει να αποκρούσει το σενάριο που ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ είχε ονομάσει «κυβέρνηση ηττημένων» και το είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας. Όσο για τη χρήση του όρου «μακράς πνοής»,έρχεται για να αποκρούσει το δεύτερο σενάριο, αυτό που τον θέλει να επικαλείται μετεκλογικά «έκτακτη ανάγκη» για τον σχηματισμό από τα κόμματα της μειοψηφίας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού».

Τα συγκεκριμένα σενάρια, βέβαια, δεν δημιουργήθηκαν σε κενό. Τα πυροδότησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο, όταν περιέγραψε για πρώτη φορά τις «ειδικές συνθήκες που μπορεί να διαμορφώσει η απλή αναλογική», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, το πρώτο κόμμα να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο, για να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο αν όχι τετραετίας, σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο αστερίσκος

Και μπορεί τον περασμένο Μάρτιο να έβαζε στην πρότασή του αυτή αστερίσκο τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος από τους οπαδούς του,όμως, θα τον κατηγορούσε σήμερα, αν ο αστερίσκος έφευγε; Άλλωστε πια δεν μιλά απλώς για μια κρίση -όπως τότε- αλλά για «εκτροπή», για «κυβέρνηση επικίνδυνη» και «καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει κατά μέρους τη φράση «κυβέρνηση ηττημένων» και δεν το κάνει τυχαία. Τυχαία δεν είναι βέβαια ούτε η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο για αρκετό καιρό απήλαυσε την… ασυλία που του παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην περίπτωση της προφυλακισμένης «πράσινης» ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Μαστιγωτής

Η ώρα του «καρότου»,όμως, πέρασε και έχει έρθει αυτή του «μαστίγιου». Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να αφήσει τον «ανιστόρητο διμέτωπο» και να προσέλθει στον δημόσιο διάλογο για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πολλούς από τους οπαδούς του να αναρωτιούνται αν απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ ή στο… ΚΚΕ. Στην Κουμουνδούρου βέβαια δεν θέλουν να «ερεθίζουν» το ακροατήριό τους που σε μεγάλο βαθμό είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας έχει υιοθετήσει τον όρο «δημοκρατική παράταξη» για το κόμμα του και όποιος αντιτίθεται σε αυτό ή το κριτικάρει είναι ο εχθρός που δίνει χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη.

Όπως έχουμε γράψει εγκαίρως στην «Political», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φροντίσει παράλληλα να ναρκοθετήσει ακόμα και την… υποψία μετεκλογικής συνεννόησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, προεξοφλώντας πως κάθε τέτοιο σενάριο θα ενέχει στοιχεία «εκβιασμού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ» με τα προϊόντα των υποκλοπών.

Ο στόχος

Η «πίεση» στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να σταματήσει ως τις εκλογές, πότε με τη μια τακτική και πότε με την άλλη. Στόχο έχει να καταστήσει αφενός ανέφικτο οποιοδήποτε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου πρόσφορο το έδαφος ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να «συρθεί» πίσω από τις επιλογές του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Μια από τις χρήσεις που επιφυλάσσει η Κουμουνδούρου στο ΠΑΣΟΚ είναι προφανώς και η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σενάριο κυβέρνησης-Φρανκενστάιν, που δεν πρέπει να αποκλείεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρώσει με τις κινήσεις του τον «δρόμο» για μια τέτοια επιλογή που μέχρι πρότινος «ξόρκιζε».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL