, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΣΥΡΙΖΑ: Μαλλιά κουβάρια για την επόμενη μέρα

Μπορεί οι εθνικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών -πρόωρες ή μη-, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν άλλες έγνοιες, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μεν επιτάχυνση των διαδικασιών της συμπλήρωσης του προγράμματος και των ψηφοδελτίων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εθνικές κάλπες, η «μάχη» δε μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων στη συνεδρίαση δόθηκε για τις… αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Ή -εν πάση περιπτώσει- με αφορμή αυτές.

Συγκεκριμένα, Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης συνέχισαν την κόντρα που είχε ανοίξει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος τον προηγούμενο μήνα σχετικά με το λεγόμενο «Δίκτυο Τοπικής Αυτοδιοίκησης», μια ομάδα 130 στελεχών που πρακτικά θα επιλέξει τις υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Σκουρλέτης, ο οποίος εκπροσωπεί την αντιπολιτευόμενη Ομπρέλα, απαίτησε το μισό σχεδόν όργανο να αποτελείται από τους υπευθύνους των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θέση με την οποία ο εκ των υπευθύνων για τα Αυτοδιοικητικά Χρήστος Σπίρτζης διαφωνεί.

Η απαίτηση της Ομπρέλας μπορεί να πέρασε, όμως ο Σπίρτζης άφησε την αιχμή του, καλώντας να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2019, όταν γραμματέας του κόμματος ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης και το κόμμα με τις επιλογές του «πάτωσε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές χάνοντας όλες τις περιφέρειες πλην της «πράσινης» Κρήτης και εκλέγοντας ελάχιστους δημάρχους. Αιχμή που προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου.

Ο άλλοτε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είναι άλλωστε ο άνθρωπος που μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη «πάλευε» για τρεις μέρες στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για να προσεγγίσει αυτοδιοικητικούς με ευρύτερη αναγνώριση. Η επιλογή των «περιχαρακωμένων» στα όρια του κόμματος υποψηφίων έδειξε τα όριά της.

Η εσωστρέφεια αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός ενόψει των εθνικών εκλογών, προκαλεί εντύπωση. Δεν θα έπρεπε όμως. Η «κόντρα» των δύο στελεχών έχει πολύ βαθύτερες πολιτικές προεκτάσεις και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο αντικρουόμενα πολιτικά σχέδια: εκείνο της διεύρυνσης στη λογική του 2012, που κάποτε ο Γιάννης Δραγασάκης είχε περιγράψει ως «αριστερό είναι ό,τι ενώνει» και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμπληρώσει «ό,τι ενώνει και κερδίζει», και εκείνο που εν πολλοίς πρεσβεύει η παλιά φρουρά του κόμματος και δίνει περισσότερη βάση στην «ιδεολογική καθαρότητα».

Εκλογικά το δεύτερο σχέδιο που ακολουθείται στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποδείχτηκε προβληματικό. Εκτός από προβληματικό όμως είναι και όρος επιβίωσης για τη συγκεκριμένη ομάδα ηγετικών στελεχών που έχουν δει τη θέση τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια να υποχωρεί έναντι των -συνήθως προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ- στελεχών που περιστοιχίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τραβούν το κόμμα προς το Κέντρο.

Η σιωπηρή «μάχη» εντός του κόμματος

Αυτό που πιθανότατα φοβούνται είναι ότι η επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης νέας εκλογικής ήττας θα τους βρει ακόμη πιο μακριά από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως μάλιστα να θεωρηθούν και «βαρίδια» του παρελθόντος που δεν αφήνουν το κόμμα -και κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα- να τραβήξει μπροστά και να διεκδικήσει την εξουσία. Επιχειρούν λοιπόν να εδραιώσουν -με όποιον τρόπο μπορούν- τις θέσεις τους στον κομματικό μηχανισμό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλες οι αντιπαραθέσεις που προκύπτουν εντός του κόμματος τα τελευταία χρόνια δεν αφορούν πολιτικές τοποθετήσεις ή επιλογές του κόμματος, αλλά θέσεις στα όργανά του, τρόπους εκλογής κ.λπ. Έτσι, στην πρόταση του Σπίρτζη η Ομπρέλα είδε να δημιουργείται ένα «κόμμα μέσα στο κόμμα» και «περιθωριοποίηση των οργανώσεων μελών, των Νομαρχιακών Επιτροπών και του Οργανωτικού Γραφείου».

Η εσωκομματική μειοψηφία που… στυλώνει τα πόδια στις αλλαγές υποστηρίζει ότι «η Αριστερά χάνει από τη δύναμή της όσο η κυβερνησιμότητα την αναγκάζει να κάνει παραχωρήσεις». Από την άλλη, η πλειοψηφία -εκφράζεται από τον Σπίρτζη- απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να εισφέρει και να στηρίξει σχήματα βάζοντας στην άκρη κομματικές, οργανωτικές και προσωπικές ιδιοτέλειες». Μπορεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να πέρασε η απαίτηση Σκουρλέτη και της μειοψηφίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι αυτή που θα καθορίσει την πολιτική συμμαχιών που θα ακολουθήσει το κόμμα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.