21:27, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: «Παίζουν ξύλο» για το ποιος θα καταθέσει το αίτημα Εξεταστικής

Μπορεί να στοχεύουν και οι δυο την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται και μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία στην υπόθεση Predator.

Οι δυο «προοδευτικοί» πόλοι έχουν εντοπίσει πολιτικά οφέλη πίσω από το story των παρακολουθήσεων και των παγιδευμένων τηλεφώνων και θέλουν ο καθένας για λογαριασμό του να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα στο έπακρο. Τώρα, βρίσκονται στη φάση της… κούρσας, ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα προλάβει να καταθέσει αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής σεζόν.

Άνθρωποι της Κουμουνδούρου ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Political» ότι «ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε να ασχολείται με το ζήτημα των παρακολουθήσεων όταν αφορούσε τον ίδιο. Όταν όμως αφορούσε άλλα πρόσωπα,όπως, για παράδειγμα, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, τηρούσε μια στάση “ισαποστακισμού”, μεταξύ καταγγέλλοντος που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγελλόμενου που ήταν η Νέα Δημοκρατία».

Στην Κουμουνδούρου «ζεσταίνουν τα κάρβουνα» με την υπόθεση της παρακολούθησης Κουκάκη και «ανοίγουν» από εκεί την ατζέντα της υπόθεσης παρακολουθήσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να προλάβουν τη Χαριλάου Τρικούπη και να κινήσουν πρώτοι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αφού, όπως υποστηρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και έχει τη μεγαλύτερη ΚΟ, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση του στις διαδικασίες της Βουλής και καλείται να παίξει ηγετικό ρόλο. Επομένως, για το μείζον θέμα της παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών επιβάλλεται να συσταθεί μια Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, το αίτημα για σύσταση της οποίας πρέπει να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συνυπογράψουν οι υπόλοιποι προκειμένου να «περάσει», όπως έγινε και στην περίπτωση των κομματικών δανείων και των διαφημιστικών καταχωρίσεων την πρώτη περίοδο του κορονοϊού.

Ίδιον όφελος Ανδρουλάκη

Παράλληλα, από ό,τι φαίνεται, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνουν στον Νίκο Ανδρουλάκη την καθυστερημένη και σχεδόν ιδιοτελή εμπλοκή του στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Υπάρχουν με σαφήνεια τρεις ερωτήσεις: η πρώτη είναι αν γίνονται παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Η δεύτερη είναι ποιος τις κάνει. Η τρίτη είναι στο όνομα ποιου τις κάνει. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και σε αυτές τις τρεις καίριες ερωτήσεις «ο Ανδρουλάκης προσπάθησε να το παίξει ο τρίτος πόλος, μέχρι που κάποια στιγμή το θέμα έφτασε να τον αφορά σε κάτι ομόηχο με τον πόλο του».

Όπως διευκρινίζουν, «ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κατανοήσει πριν να είναι αργά για τη χώρα και την παράταξή του ότι πρακτικές παρακολουθήσεων και συστημάτων Predator είναι επικίνδυνες και μας γυρνούν σε πολύ σκοτεινά χρόνια. Και καλό θα ήταν να μην τα αντιμετωπίζει σαν σε αμφιθέατρο στην Ξάνθη. Αν ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι έκανε κάποια πολιτική επανάσταση καταθέτοντας μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν, ας δει πώς έχει κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όποτε προέκυψε ένα τέτοιο ζήτημα στον δημόσιο λόγο.Στις σκοτεινές πρακτικές δεν υπάρχει πατρότητα στην αντιμετώπιση. Υπάρχει μόνο το φως και η διαφάνεια. Όλα στο φως για όλους», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Άλλη γνώμη έχει η Χ. Τρικούπη

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι «δικαιωματικά» η υπόθεση και οι αποκαλύψεις οφείλονται στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία έφερε το σύστημα παρακολουθήσεων στη δημοσιότητα. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να το καταστήσουν σαφές αυτό, κινώντας πρώτοι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, γεγονός που δείχνει ότι θα «κονταροχτυπηθούν» με τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως αναφέρθηκε,στοχεύει να κάνει το «colpogrosso»και να κόψει πρώτος το νήμα του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Η υπόθεση, πάντως, δείχνει να είναι «βούτυρο στο ψωμί» των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, στο έπακρο. Το ποιος θα επικρατήσει και θα καρπωθεί τις «δάφνες» θα φανεί στο μέλλον, όμως το σίγουρο είναι ότι όσο τα δύο κόμματα «παίζουν ξύλο» για το Predator και για την «πατρότητά του», τόσο το «γεύμα» διατηρείται ζεστό. Αυτό είναι το έτερο ζήτημα που προσπαθούν να καταφέρουν στην Κουμουνδούρου: να παραμείνει το θέμα όσο περισσότερο καιρό γίνεται στην επικαιρότητα και να φθαρεί έτσι πολιτικά η κυβέρνηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL