21:12, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκληρό ροκ» μέσα στον Δεκαπενταύγουστο

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια πολιτικής κεφαλαιοποίησης της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών προς όφελός της, ακόμα και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και ενώ έχουν αναληφθεί οι πρωτοβουλίες για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην «ΕΦΣΥΝ», στο οποίο αναφέρει πως «οι υποψίες ότι ο Μητσοτάκης είναι προϊστάμενος εγκληματικής οργάνωσης μεγεθύνονται», ενώ το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσπάθεια κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού» από την κυβέρνηση.

«Ανάταξη της 3ης Δημοκρατίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο άρθρο του αναφέρει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Υπογραμμίζει, δε, πως δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία, αλλά ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλά, δηλαδή, για την αναγκαιότητα θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«…Οι υποψίες, δηλαδή, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλώς ένας επικίνδυνα “ανέμελος” πρωθυπουργός, αλλά ο προϊστάμενος μιας σκοτεινής ομάδας που λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατική αξία. Διότι προφανώς ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης δεν τέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικού κινδύνου, αλλά επειδή τόλμησε να ασχοληθεί, να ερευνήσει και να αρθρογραφήσει για τη νομοθετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα, με πρόσχημα την αυστηρότερη αντιμετώπιση της ρίψης μολότοφ, αλλά στην πραγματικότητα προκειμένου να δοθεί ασυλία στα υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που αντιμετώπιζαν βαρύτατες κατηγορίες για ανοιχτές ποινικά υποθέσεις θαλασσοδανείων.

Και ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς δεν τέθηκε υπό παρακολούθηση επειδή είχε επαφές με Κινέζους δράκους, Αρμένιους ή Ουκρανούς μαχητές του Αζόφ, αλλά επειδή η εγκληματική οργάνωση είχε την πρόθεση να τον θέσει υπό “επιτήρηση” και εάν προέκυπτε η δυνατότητα υπό διαρκή πολιτικό εκβιασμό. Έχει βέβαια μια τελευταία πολιτική ευκαιρία να φύγει με κάποια αξιοπρέπεια. Επιλέγοντας τον δρόμο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, της παραίτησης και της προσφυγής στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν δεν το πράξει, μπορεί να φαντασιώνεται ότι βρίσκεται ακόμη σε πτήση, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Που στο τέλος της θα έχει αναπόφευκτα την πρόσκρουση», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου

Ασορτί με το πνεύμα του άρθρου Τσίπρα και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου. «Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση να αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς. Σήμερα είναι η σειρά των “NewYorkTimes” που αναφέρονται στις “σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας” και θυμίζουν την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ανάλογο σκάνδαλο υποκλοπών. Η Ελλάδα του “επιτελικού κράτους” μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές.

Αναμένουμε κατ’ ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας και οι ολέθριες επιπτώσεις στις διακρατικές της σχέσεις από ανεύθυνες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή επίσημων διαρροών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL