, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Στροφή στη δομική αντιπολίτευση με… ξένα υλικά

Μια «στροφή» από την επένδυση στη σκανδαλολογία προς τη δομική αντιπολίτευση σηματοδότησε η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τετάρτη. «Στροφή» που ήρθε να επισφραγίσει η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Υγεία.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα… αριθμημένα τέσσερα σημεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εισήγηση του προέδρου στην Πολιτική Γραμματεία, οι παρακολουθήσεις βρίσκονταν μόλις στην τρίτη θέση.

Όλοι υπέθεταν, παρ’ όλα αυτά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την επίσκεψή του στο Κιλκίς για σήμερα Παρασκευή για να βρεθεί στη Βουλή και να μιλήσει για το νομοσχέδιο για την Υγεία, θέλοντας να δώσει μια πρώτη γεύση για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και έπειτα σε αυτή για τον προϋπολογισμό του 2023, έστω και αν δεν θα είχε την ευκαιρία να βρεθεί τετ α τετ με τον πρωθυπουργό.

Διαψεύδοντας όμως τις προσδοκίες και με την εξαίρεση δύο «αιχμών» εν είδει «προσεχώς» (μία για τον Πάτση και μία για τις παρακολουθήσεις), ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, τασσόμενος υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της.

Το πρόβλημα στην προσπάθεια δομικής αντιπολίτευσης βέβαια είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησαν πριν από τον πρόεδρό τους, δεν είχαν να υπερασπιστούν μεταρρυθμίσεις του κόμματός τους στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησαν, ούτε προτάσεις να κάνουν επί του θέματος. Αντίθετα, έπρεπε να… καταφύγουν στη ζεστή αγκαλιά του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για την προ 40ετίας μεταρρύθμιση Αυγερινού – Γεννηματά, που καθιέρωσαν το ΕΣΥ. Πρόκειται άραγε για ζήτημα πολιτικής καταγωγής και συγγένειας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή για έλλειψη θέσεων και προγράμματος; Δομική αντιπολίτευση με… ξένα δομικά υλικά πάντως δεν γίνεται.

Τέτοιου τύπου αντιπολίτευση προϋποθέτει επεξεργασία συγκεκριμένων θέσεων από το κόμμα που την επιχειρεί. Θέσεις εφαρμόσιμες, ριζικά διαφορετικές από αυτές του κυβερνώντος κόμματος που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ακόμη βέβαια και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και με τον φόβο ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε εκλογές πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο, ο πρόεδρος του κόμματος καλούσε τα στελέχη του να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και όσοι τον άκουγαν είχαν το μυαλό τους περισσότερο στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, τα οποία όλο… ανακοινώνονται και όλο στην επεξεργασία μένουν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL