ΣΥΡΙΖΑ: Τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ

εθνικη αντισταση

Κάλεσμα προς τους Θεσσαλονικείς να μετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί απευθύνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης:

Τιμούμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ

Μέχρι την 30η Οκτωβρίου επεκτείνονται από φέτος οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνοντας και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί, το 1944.

Την ημέρα δηλαδή που οι μαχητές του ΕΛΑΣ παρέλασαν ως ελευθερωτές, στο κέντρο της πόλης

Η επαναφορά της επετείου, η οποία έγινε με προεδρικό διάταγμα, είχε ζητηθεί πριν από 2 χρόνια από τη δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη και έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Έτσι για πρώτη φορά μετά από το 1986, η Θεσσαλονίκη τιμά τη συγκεκριμένη επέτειο και μαζί της εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Σε μια περίοδο που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ιστορική μνήμη αποτελεί μία απάντηση στους κήρυκες της μισαλλοδοξίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί το λαό της πόλης να πάρει μέρος μαζικά, τιμώντας τον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού και δίνοντας την αρμόζουσα απάντηση στις δυνάμεις του σκότους.

Να είμαστε όλοι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στις 11.30 το πρωί, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Νέα Παραλία, απέναντι από το Δημαρχείο), στην τιμητική εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΛΑΣ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης.

Στη συνέχεια θα γίνει περίπατος μνήμης ο οποίος θα καταλήξει στο Βασιλικό Θέατρο. Εκεί να γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης προς τιμήν των ανδρών και γυναικών που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη.