22:48, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Συσκέψεις Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Παρακολουθήσεις, οικονομία και Έβρος στο επίκεντρο

Η στάση της Τουρκίας στον Έβρο, η πορεία της οικονομίας, αλλά και το τοξικό κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό κυριάρχησαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγεται πως τον απασχολεί περισσότερο η επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει ζήτημα νησίδων παρά εκείνη της Άγκυρας που επιχειρεί για μία ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται ένα εθνικό ζήτημα για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, την ώρα που απαιτείται συναίνεση και υπευθυνότητα από όλα τα κόμματα.

Μάλιστα, στο Μαξίμου υπενθυμίζουν την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των επεισοδίων στον Έβρο αλλά και τις έντονες ενστάσεις που είχε στο θέμα του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δύο χρόνια μετά την επιχείρηση εισβολής παράτυπων μεταναστών στα ανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας με την καθοδήγηση και τη στήριξη της Άγκυρας, φυλάσσονται καλύτερα από πότε. Ο φράχτης έχει επεκταθεί ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή έχουν στη διάθεσή τους τα πιο σύγχρονα μέσα.

Ιστορική έξοδος

Την ίδια στιγμή, μια σημαντική μέρα πλησιάζει για τη χώρα μας. Στις 20 Αυγούστου οριστικοποιείται επισήμως η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, καθώς ύστερα από δώδεκα χρόνια μπαίνει τέλος στους αυστηρούς ελέγχους από τους θεσμούς, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ. Πρόκειται για δύο κινήσεις που ουσιαστικά επαναφέρουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στέλνουν θετικά μηνύματα στις αγορές και φέρνουν πιο κοντά την ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Το Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναδείξουν την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου, καθώς αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τις σημαντικές επιπτώσεις που υπήρξαν από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, με μειώσεις φόρων αλλά και την οικονομική στήριξη των πολιτών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες που μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές ήταν το κύριο ζητούμενο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντέχει παρά τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις αυξήσεις σε καύσιμα και ρεύμα. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η επίτευξη των στόχων οφείλεται μεταξύ άλλων στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα μας και η οποία δημιουργεί ένα ασφαλές πεδίο για όσους θέλουν να επενδύσουν. Άποψη την οποία έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός και είναι ένα από τα διλήμματα που θα τεθούν προεκλογικά, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες.

Ραντεβού στη Βουλή

Στο Μαξίμου έχουν επιλέξει τη στρατηγική των ήπιων τόνων στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από τη στιγμή που έχουν οριστεί οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Παράλληλα ο πρωθυπουργός προχώρησε άμεσα σε κινήσεις ενίσχυσης των δικλίδων ασφαλείας των νόμιμων επισυνδέσεων, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τους λάθος χειρισμούς που έγιναν από την ΕΥΠ η οποία παρακολουθούσε επί τρεις μήνες το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εκείνο που αναμένουν πλέον είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Δευτέρα από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Επίσης αναμένεται η συλλογή των υπογραφών για την επίσημη κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, για την οποία έχει συμφωνήσει ήδη η κυβέρνηση, που πιθανότατα θα ζητήσει η έρευνα να έχει βάθος δεκαετίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα περιλαμβάνεται και η περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα εξεταστούν οι καταγγελίες του ΚΚΕ και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Κουμουνδούρου αντιδρά κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL