02:18, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τ. Θεοδωρικάκος: «Έτοιμοι να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα εισβολής στον Έβρο»

Την ώρα που τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για το «Καραβάνι του φωτός» -με τους δεκάδες χιλιάδες Σύρους που εμφανίζονται έτοιμοι να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα- πληθαίνουν, η χώρα μας καθημερινά αποκρούει άλλοτε μικρότερης και άλλοτε μεγαλύτερης έκτασης «υβριδικές» επιθέσεις στα σύνορά της στον Έβρο.

Ρεπορτάζ του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την ίδια ώρα, γνωρίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά κάθε δυνατό τρόπο εργαλειοποίησης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, οι Έλληνες φρουροί του συνόρων ετοιμάζονται ακόμη και για… αναβίωση των όσων έγιναν το 2020. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας. Σε πλείστες περιπτώσεις τούς φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα σύνορά μας. Επί του παρόντος, η απειλή αυτή και το σχέδιο αυτό δεν έχουν πάρει τη μορφή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ακόμη ότι «η ελληνική αστυνομία βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, επαγρύπνηση και εγρήγορση υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο “Ακρίτας”, σε πλήρη συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις και ασφαλώς με τους Ακρίτες, με τους Εβρίτες πολίτες».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού ότι μόλις την Τετάρτη «απετράπη η είσοδος 1.500 παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας, αλλά διαπίστωσαν την ισχυρότατη παρουσία μέτρων αποτροπής από την ελληνική αστυνομία». Αν πάντως ευσταθούν όσα κυκλοφορούν εσχάτως για το περιβόητο «Καραβάνι του φωτός», είναι δεδομένο ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν, καθώς οι Τούρκοι συνοριοφύλακες δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε όσους συγκεντρωθούν στα σύνορα να επιστρέψουν προς την ενδοχώρα.

Μήνυμα στην αντιπολίτευση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για μια ακόμη φορά έστειλε μήνυμα προς την αντιπολίτευση (αξιωματική και ελάσσονα) ότι το Μεταναστευτικό και οι απειλές που δέχεται η Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο δεν προσφέρονται για μικροκομματικά παιχνίδια: «Θέλω να καλέσω την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά αυτές τις στιγμές, να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Μάλιστα, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα όσα συνέβησαν πριν από μερικές εβδομάδες σε νησίδα του ποταμού Έβρου, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτός που είναι αρμόδιος να πει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας είναι οι υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού, εν προκειμένω η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Έχω δείξει από τις 15 Αυγούστου το σχετικό σημείωμα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, γιατί προφανώς αυτό ούτε εμπιστευτικό είναι ούτε απόρρητο, γιατί αφορά τα σύνορα της χώρας και ο ελληνικός λαός και το σύνολο όλων μας πρέπει να γνωρίζουμε τα σύνορα. Τα σύνορά μας λοιπόν εκεί που βρίσκονται δεν περιλαμβάνουν μέσα τη συγκεκριμένη νησίδα, η οποία ήταν στην τουρκική επικράτεια».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL