, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Τα 10 τζιπ, τα μηχανήματα που έγιναν σκραπ και ο πόλεμος των εργαζομένων

Το ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) γίνεται αισθητό από μακριά. Τις αποκαλύψεις και τα ρεπορτάζ της «Political»ακολούθησαν νέες καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων στα ΕΑΣ, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση ευθύνεται για την κακοδιαχείριση της εταιρείας και τις καθυστερημένες παραδόσεις.

Παράλληλα, αποκαλύπτουν την αγορά των 10 SUV για τις μετακινήσεις των στελεχών αλλά και την εκποίηση 750 μηχανημάτων για παλιοσίδερα από τις εγκαταστάσεις Υμηττού.Την ίδια ώρα όμως έρχεται η ΔΑΚΕ ΕΑΣ Υμηττού να καταγγείλει το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ για μονομερείς ανακοινώσεις σε βάρος της εταιρείαςχωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των μελών αλλά και για φασιστική νοοτροπία.Ένα… μπάχαλο, κατά το κοινώς λεγόμενο, που δείχνει το βάθος της διάβρωσης σε όλα τα επίπεδα στη νευραλγική για το δημόσιο συμφέρονεταιρεία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, παραθέτοντας την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΑΣ.Σε αυτή λοιπόν το σωματείο εργαζομένων ισχυρίζεται ότι «η διοίκηση των ΕΑΣ, με τις μεγάλες ευθύνεςγια την κατάρρευση της εταιρείας και την αδυναμία υποστήριξης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάσισε σε ΔΣ την προμήθειαδέκα πολυτελών SUV για τα στελέχη της εταιρείας. Στο ίδιο ΔΣ,με στόχο το άδειασμα του Υμηττού για την κατασκευή του Κυβερνητικού Πάρκου,αποφασίστηκε η εκποίηση 750 μηχανών του εργοστασίου ως SCRAP (παλιοσίδερα δηλαδή), οι οποίες χαρακτηρίστηκαν “μη αξιοποιήσιμες παραγωγικά”, όχι από τα στελέχη των ΕΑΣ αλλά από μια ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία των ΕΑΣ».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να στάθηκαν ικανές να προβληματίσουν κανένα από τα μέλη του ΔΣ, με αποτέλεσμα τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων. Την αγορά δηλαδή των δέκα πολυτελών αυτοκινήτων για να μετακινούνται τα στελέχη της εταιρείας και το πέταγμα 750 μηχανημάτων για παλιοσίδερα έπειτα από εισήγηση ιδιωτικής εταιρείας! Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η διοίκηση αποφάσισε «να προσλάβει στους ήδη 70 υποαπασχολούμενους εργολαβικούς εργαζόμενους μέσω ΟΝΕΧ στον Υμηττό που θα “μετεγκατασταθεί” άλλους 13, σε ένα εργοστάσιο που δεν παράγει».

Σε άλλη ρότα η ΔΑΚΕ ΕΑΣ Υμηττού

Στις παραπάνω καταγγελίες που θα μπορούσε να αποδώσει κανείς μόνο ενδιαφέρον για την επιβίωση των ΕΑΣ και συνδικαλιστικό καθήκον, έρχονται οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους για να χρεώσουν στο προεδρείο του Σωματείου εμπάθεια, φασιστική νοοτροπία «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και ανεπιτυχή διαχείριση των προβλημάτων των συναδέλφων.

Στην ξεχωριστή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΕΑΣ Υμηττού σημειώνεται:«Στο ΔΤ στις 22/09/2022 το προεδρείο και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟκάνει για πολλοστή φορά αισθητή την παρουσία του με κορόνες, κακίες και τίποτε άλλο!Ο λόγος ύπαρξης του κάθε σωματείου είναι να υπηρετεί τον σκοπό της ίδρυσής του, δηλαδή με τις καθημερινές επαφές και παραστάσεις να προσπαθεί για την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την εταιρεία και τους εργαζόμενους.Το δικό μας προεδρείο έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό τη στείρα άρνηση στην αντιπολίτευση “για να ρίξει τον Μητσοτάκη άραγε!!!”, μέσω ΔΤ και ανακοινώσεων και τίποτε άλλο!» και συμπληρώνουν πως το προεδρείο του σωματείου στρέφεται κατά της διοίκησης για τις 13 προσλήψεις μέσω εργολάβου, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Αντί με την καθημερινή σας παρουσία τόσο στη διοίκηση όσο και στα συναρμόδια υπουργεία να πιέζετε για τη θεσμοθέτηση ενός αντικειμενικού τρόπου προσλήψεων (έστω και εργολαβικών!), εσείς συνεχίζετε τη δουλειά που ξέρετε να κάνετε τόσα χρόνια, πολύ καλά μάλιστα, για να είστε αρεστοί σε κάποιους και να χαϊδεύετε κάποια αυτιά!», για να καταλήξουν και οι ίδιοι πως οι κατηγορίες σε βάρος Κωστόπουλου για ατασθαλίες και απευθείας αναθέσεις πρέπει να καταλήξουν στον εισαγγελέα για να μην έχει το σωματείο την ευθύνη της συγκάλυψης ή την κατηγορία της συκοφάντησης.

«Η ζωή μάς έχει διδάξει ότι κομμουνιστής δεν είναι μόνο αυτός που είναι μέλος του κόμματος, έτσι και φασίστας δεν είναι μόνο το μέλος ενός φασιστικού κόμματος. Εδώ κάποιοι, αν και δηλώνουν δημοκράτες, με τις ενέργειές τους μας υπενθυμίζουν τον φασισμό τους! Το ΔΤ που υπογράφει το προεδρείο σαν ΔΣ είναι απόφαση όλων των παρατάξεων ή μόνο του “ενιαίου”; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να υπογράφετε ΕΝ ΛΕΥΚΩ για τις άλλες παρατάξεις χωρίς αυτές να ενημερώνονται ;Φοβόσαστε για τις τυχόν ευθύνες σας αυτών που γράφετε; Αν αυτές οι ενέργειες δεν είναι φασιστικές, “αποφασίζω και πράττω”, τότε τι είναι φασισμός;». 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL