fbpx

, Τρίτη
16 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Τα …329 μέτρα της λίστας ΟΟΣΑ απαιτεί η Τρόικα – «Όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης για 240…

troikaΤην Καθαρά Δευτέρα μπορεί να απολαύσει πλέον η κυβέρνηση αφού μετά την ολονύχτια σύσκεψη με τηνΤρόικα και επτά υπουργούς, συμφωνήθηκε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει κλείσει και δεν υπάρχουν πιέσεις πλέον να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Παρ’όλαυτα, η κυβέρνηση καλείται να λάβει μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική απόφαση: να υιοθετήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό της «μια και έξω» όλα τα 329 διαρθρωτικά μέτρα της λίστας του ΟΟΣΑ, καθώς η Τρόικα λέει όχι στην ικανοποίηση των 240 μόνον εξ αυτών.
«Είναι ζόρικα τα πράγματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη» δήλωσε στις 3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, μετά το τέλος του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής και στην οποία μετείχαν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Το μείζον θέμα πλέον είναι τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. Έχουν εξαντληθεί οι τεχνικές προτάσεις.
Πρέπει να πάρουμε τη μία ή άλλη απόφαση. Η Τρόικα είναι ανυποχώρητη στο θέμα αυτό» έλεγε η ίδια πηγή. «Είναι αποφασισμένοι να πιέσουν όσο μπορούν» συμπλήρωνε υπουργός της κυβέρνησης. «Θεωρούν ότι είναι σημαντική αλλαγή και τους διευκολύνει πολιτικά και εκείνους για άλλες αποφάσεις θετικές για τη χώρα μας. Πρέπει να πάρουμε τη μία ή την άλλη πολιτική απόφαση».

Συμφωνία για τη δόση

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα πετύχουν τουλάχιστον μία θετική δήλωση της Τρόικας, ότι είναι κοντά σε συμφωνία ώστε να μπορέσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης να εγκρίνει την δόση των 8,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, που θα δοθεί όμως τμηματικά μόλις διαπιστωθεί ότι
«Το προσπαθούμε μέχρι και τη Δευτέρα να κλείσουμε τη συμφωνία» τόνισε, αναφερόμενος στην επερχόμενη συνεδρίαση του Εurogroup της 10ης Μαρτίου, κορυφαίος υπουργός της Κυβέρνησης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πια κανένα δημοσιονομικό θέμα» καθώς «έχει κλείσει και το κενό 2014».

Παζάρι για το κοινωνικό μέρισμα

Επιπλέον η Τρόικα δεν έχει αποδεχθεί ακόμα τις παροχές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση. «Το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προανήγγειλε ότι στις 10 Μαρτίου θα δοθούν και τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2013 με βάση τα έσοδα του Φεβρουαρίου.
Έτσι, εν όψει του τελικού γύρου των συναντήσεων από την Τρίτη με τους υπουργούς που εμπλέκονται (Υγείας, Ανάπτυξης, Εργασίας κλπ) τα ανοιχτά μέτωπα που θα απασχολήσουν πλέον είναι:
– Oι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ που θα κρίνουν αν η Τρόικα θα επιμείνει και πόσο σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα: η ομάδα Τόμσεν είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στις προτάσεις της κυβέρνησης για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Η Τρόικα μάλιστα ανοίγει ξανά ζητήματα που έμοιαζαν να έχουν κλείσει, όπως για τις τιμές πώλησης των βιβλίων: «σεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων που προτείνει η κυβέρνηση» έλεγε τα ξημερώματα στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Λένε όχι στις προτάσεις μας για γάλα, φάρμακα και βιβλία και πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν κι άλλες αλλαγές για φαρμακεία, μεταφορές, φόρους υπέρ τρίτων. Δέχονται μόνο κάποιες λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις».
– Απολύσεις και διαθεσιμότητα: «δεν έχει κλείσει τίποτα και θα ξανασυναντηθούμε», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στις συσκέψεις. Έως αυτή τη στιγμή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκεντρώσει τους 21.000 διαθέσιμους από τους 25.000 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι να κλείσει ο έλεγχος. Οι 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν εντοπιστεί για να τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη δεξαμενή αυτή τη στιγμή, λόγω περιορισμένου χρόνου. Αρα πρέπει να έρθουν από το Εσωτερικών» διευκρίνισε αρμόδιος παράγοντας. Ο φόβος τώρα της κυβέρνησης είναι εάν θα τεθεί έως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κάποια δόσης, το θέμα της ολοκλήρωσης της διαθεσιμότητας. Παφράλληλα η ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις, από εδώ και στο εξής. Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει η τρόικα εάν θα δεχτεί ως απολύσεις την έξοδο από το δημόσιο 1.600-2.000 υπαλλήλων που έχουν επανέλθει στην υπηρεσία με δικαστικές αποφάσεις.
– Εργασιακά: αν και έχει επί της ουσίας σχεδόν κλείσει η συμφωνία για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από τον Ιούλιο του 2014, η Τρόικα κρατά ανοικτό το μέτωπο των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι μπορεί η Τρόικα να απαιτήσει οι αλλαγές να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα για την εκταμίευση των δόσεων, νωρίτερα και από τις ευρωεκλογές.
– Απλούστευση αδειοδοτήσεων: Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία επί συγκεκριμένου κειμένου για το περιεχόμενο και τοχρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.

Εως τέλος του έτους πρέπει να κλείσουν όλα

– Μισθώσεις: Εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για την ελάχιστη διάρκεια μιας τριετίας. όπως έχει ήδη νομοθετήσει. Θεωρεί ότι το μέτρο έχει γίνει ήδη αποδεκτό και δεν πρέπει να αλλάξει. Για τα τουριστικά αρμόδιο είναι το υπουργείο Τουρισμού.
– Ρυθμίσεις για «κόκκινα δάνεια»: η Τρόικα πιέζει να καθοριστούν το συντομότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης δανείων σε καθυστέρηση. Το εισόδημα του δανειολήπτη ένα από τα εκκρεμή θέματα ώστε μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από 1.1.2015. paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.