Τα 7 κέρδη Μητσοτάκη – Η πρώτη προεκλογική «κατραπακιά» στον Τσίπρα
«Πρόβα τζενεράλε» για την προεκλογική περίοδο, που αρχίζει και τυπικά σε λίγες εβδομάδες, αποτέλεσε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Toυ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
Μια τριήμερη συζήτηση, που μπορεί να προκλήθηκε για το θέμα των παρακολουθήσεων από τον Αλέξη Τσίπρα, κατέληξε, ωστόσο, να φέρει στο προσκήνιο και όλα τα «γκρίζα» σημεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το παρελθόν. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, στο κυβερνητικό επιτελείο βάζουν θετικό πρόσημο, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση ανέδειξε και το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αποφέροντας κέρδη για την κυβερνητική στρατηγική.
Κέρδος 1οΌπως σημειώνουν -αφορά απολύτως την επόμενη ημέρα και τον δρόμο προς τις κάλπες-, η δημιουργία ενός πολιτικού κλίματος με ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τοξικότητα δεν αποτέλεσε επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε, όμως, ακόμη πιο σαφές ότι στις εκλογές που έρχονται, ακόμη και στην πρώτη κάλπη, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για «χαλαρή» ψήφο ούτε για αποχή ή για ψήφο διαμαρτυρίας. Το κλίμα πόλωσης, εκτιμούν στην κυβέρνηση, ενισχύει τα διλήμματα της κάλπης, όπως τα έχει θέσει εξαρχής ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν ακόμη και από την κάλπη της απλής αναλογικής ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ανάμεσα στη σταθερότητα και τις περιπέτειες για τη χώρα. «Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω»,είναι η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πόλωση, που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό, επιβεβαιώνει το δίλημμα που θέτει.
Κέρδος 2οΚατά την κυβερνητική ανάγνωση, η σύγκριση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ίσως ήταν η τελευταία φορά που οι πολίτες είδαν τη μάχη των δύο εντός του Κοινοβουλίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η σύγκριση αυτή είναι καταλυτική υπέρ του πρωθυπουργού, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου προηγείται του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα θέματα: οικονομία, αντιμετώπιση ακρίβειας, ασφάλεια και άμυνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι και η χθεσινή σύγκρουση ήρθε να επιβεβαιώσει την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», τόσο στο ύφος όσο και στην ουσία του λόγου που διατύπωσαν.
Κέρδος 3οH προβολή των πεπραγμένων της κυβέρνησης τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση των επενδύσεων, η μείωση της ανεργίας, η στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, η ισχυροποίηση της άμυνας της χώρας και του διεθνούς της ρόλου αναδείχθηκαν στην τριήμερη συζήτηση, αφού κάθε υπουργός έκανε και τον απολογισμό του, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, θέτοντας κάθε φορά και την ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα «τι κάνατε εσείς;», όπως θα γίνεται και κατά την προεκλογική περίοδο.
Κέρδος 4οΌπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, η ανάδειξη των «ανοιχτών» υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το παρελθόν: η υπόθεση Παππά και οι αναπάντητες από τον Αλέξη Τσίπρα καταγγελίες Καλογρίτσα και της γραμματέως του περί μαύρου χρήματος από τον επιχειρηματία προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του Έβρου, στην υπόθεση των 38 μεταναστών κι ενός νεκρού κοριτσιού, που διαψεύστηκε, οι παρακολουθήσεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα έχουν επιβεβαιωθεί από την Κουμουνδούρου, ακόμη και η τραγωδία της πυρκαγιάς και της εκατόμβης νεκρών στο Μάτι. Τα θέματα αυτά, που είχαν περάσει σε δεύτερο πλάνο όλο το προηγούμενο διάστημα, επανήλθαν με δριμύτητα και διά στόματος πρωθυπουργού. Κυρίως στο ζήτημα του Ειδικού Δικαστηρίου και των «μαύρων ταμείων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ζητούν πειστικές απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Κέρδος5οΓια την κυβερνητική πλειοψηφία, η επιβεβαίωση της συνοχής της. Μπορεί κανείς, στην πραγματικότητα, να μην περίμενε διαρροές, πολλοί, όμως, ήλπιζαν είτε σε κάποια διαφοροποίηση ή αποχή, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί με συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα, είτε σε τοποθετήσεις όπου υπουργοί ή βουλευτές θα διαχώριζαν με κάποιον τρόπο τη θέση τους από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο θέμα των παρακολουθήσεων. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Κέρδος 6οΓια τον πρωθυπουργό, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η απόλυτη στήριξη που έλαβε από το σύνολο των υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εργασίας, το όνομα του οποίου ακούστηκε διά στόματος Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, ως ένα εκ των έξι που επιβεβαιώθηκε η παρακολούθησή τους.
Κέρδος 7οΟι «ρωγμές» στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Μπορεί όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης να ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στις τοποθετήσεις των αρχηγών και εκπροσώπων τους τα «πυρά» προς την κυβέρνηση συνοδεύτηκαν από «πυρά» και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το παρελθόν, αλλά και τις επιδιώξεις του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL