, Σάββατο
26 Νοεμβρίου 2022

Τα εκλογικά μηνύματα και οι συστάσεις Μητσοτάκη στους βουλευτές

Διαφορετικό τόνο είχαν τα 48 γενέθλια της ΝΔ. Η χωρά έχει μπει πλέον σε προεκλογική τροχιά, την ώρα που μια ακόμη κρίση, η ενεργειακή, εξακολουθεί να πλήττει ολόκληρη Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός με διπλή παρέμβασή του απευθύνθηκε τόσο στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα όσο και στη «γαλάζια»κομματική βάση.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρώτη ήταν θεσμική, καθώςαπό το βήμα της Ολομέλειας αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη μέχρι τις κάλπες,ενώ η δεύτερη ήταν σε πιο εορταστικό κλίμα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαλαρή ατμόσφαιρα συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής,τα οποία του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.Το ζήτημα που κυριάρχησε δεν ήταν άλλο από τις επικείμενες εκλογές,όπως και το σύστημα της απλής αναλογικής που θα προκαλέσει ακυβερνησία στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ, που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία έπειτα από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε στον ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή και στάθηκε σε μια φράση της ιδρυτικής διακήρυξης: «Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».

Στόχος η αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη να τονίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία.«Η παράταξή μας, λοιπόν, και εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση».Υποστήριξε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν «τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι ηνέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μονοκομματική, «αλλά να μην είναι μονολιθική», δηλαδή θα μετέχουν και πρόσωπα που δεν θα προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως συνέβη και στην πρώτη τετραετία της ΝΔ.Παράλληλα όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πρώτη κάλπη, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για την «παγίδα» της απλή αναλογικής. «Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δεν θα είναι μια χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Λεπτές ισορροπίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των βουλευτών, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς μέσα σε τρία χρόνια ψηφίστηκαν 330 νομοσχέδια και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 6.000 ομιλίες στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές.

Ωστόσο, περιέγραψε τις λεπτές ισορροπίες που θα πρέπει να υπάρξουν σε αυτή την προεκλογική περίοδο, καθώς από τη μία οι βουλευτές θα πρέπει να προβάλλουν τον κυβερνητικό έργο και από την άλλη να βλέπουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τηνακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.Για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός κάλεσε τα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη να επιδείξουν την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία που θα έχουν με την κοινωνία, προκειμένου οι πολίτες να μην αισθάνονται πως η κυβέρνηση στέκεται μόνο στις σημαντικές επιτυχίες του έργου της.

«Η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής και της εισαγόμενης κρίσης που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο.Τολέω διότι δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου-η οποία πρέπει να γίνεται- να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL